Friday, March 6, 2015

Permohonan penempatan murid sessi persekolahan Tahun 1/2016 & 1/2017.

Bagi mak bapak yang anak-anaknya akan masuk Tahun 1 tahun hadapan (2016) atau 2 tahun (2017), u olzzz dah boleh mohon di sekolah rendah yang u olzzz nak sekarang.

Sekarang ni dah boleh mohon seawal 2 tahun sebelum tau. Sebagai contoh, anak first aku, Adam Hadif lahir 2009. So, tahun lepas (2014), masa umo dia 5 tahun aku dah isi borang masuk darjah 1 kat Sekolah A.

Malangnya, aku terpaksa tukar dia ke Sekolah B due to logistic reason.

So, aku kene kol Sekolah A untuk buat pembatalan permohonan lepas. Dorang akan batalkan nama dalam sistem. Then, aku ke Sekolah B untuk permohonan baru.

Apa yang u olzzz kene buat untuk daftar anak ke Tahun 1?
Dokumen apa yang perlu ada untuk permohonan masuk Tahun 1?

1. Pergi ke sekolah yang ingin dipohon & ambil borang macam dalam gambar kat bawah ni (2 salinan)
- Boleh bawak balik rumah untuk isi.
Borang Permohonan as mentioned earlier.
Details refer bawah.

2. Kat borang tu ada checklist / senarai semak dokumen yang perlu disertakan.
- Semua dokumen perlu disediakan dalam 2 salinan.
* Sijil Lahir anak (Salinan & Asal)
* Sijil Nikah/ Sijil Kematian/ Surat cerai ibubapa (mana yang berkenaan)
* Kad Pengenalan ibubapa / penjaga yang sah
* Hak Penjagaan anak / Sijil anak angkat
* Bil Utiliti (Bil air/elektrik/telefon)
- Salah satu bil je.. just nak prove address.
* Sampul surat 23 x 16 cm
- 2 sampul
- 2 setem RM1
- Tulis alamat u olzzz kat sampul tu
* Slip gaji terkini.

Tu je...harap membantu.
Pejabat akan bagi no pendaftaran sebelum u olzzz balik. Cth Adam Hadif (Abe) - 083/2016.
Alhamdulillah dah setel semua harini. Just tunggu reply bersurat nanti. Kate staff pejabat tu insyaallah dapat sekolah tu.

Macam biasa - selfie.
Time balik kojo ;)
# Anak baru nak masuk Tahun 1 tapi mama dah pening lalat sebab macam2 nak fikir especially...
1.  jarak dengan workplace mama
2. jarak dengan tadika Ajik + Taska Iri
3. Timing nak jemput (kalau jauh nanti lambat pulak jemput, kene tambah duit bayaran per hour)
4. transport (boleh hantar sendiri ke naik van sekolah/taska - bayaran kat sini RM70 - 100 untuk sorang anak sebulan)
5. Faktor keselamatan.
Ermmmm...moga Allah permudahkan semuanya. Moga Allah panjangkan umurku untuk menjaga anak-anak mama yang tersayang.

Related topic:
~ Kelulusan Penempatan Kanak-Kanak

38 comments:

  1. haikal pun dah daftar tahun lepas..tengah berkira-kira nak tukar jugak sebab dah pindah jauh..herm..

    ReplyDelete
  2. Info yang bagus untuk ibu bapa di luar sana prepair ,

    singgah kak :)

    Size never matters http://my.shareddis.com/p/9E2fG

    ReplyDelete
  3. Poning2...ada 3 lokasi yang berlainan untuk anak-anak kan...
    Kalau boleh gilir2 dengan daddy nya okay lah....
    Kalau semua kena ambil dan hantar sendiri, alamat mak nya tinggal tulang aje le

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama nye yang kene buat all these, nad.
      Papa tak balik..dok KL.

      Delete
  4. Assalam nazeck,
    so3 mama power he3

    ReplyDelete
  5. Assalam nazeck,
    eh3 tersilap taip pulop
    elok tekan publish baru nampak
    tak sempat nak cancel he3
    so2 tu uols ganti dengan go2 yer he3

    ReplyDelete
  6. bagus daftar awal kan dr shikin..tak la kelam kabut nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau x silap permohonan ni bukak sepanjang bulan MAC je..tu yang kene cepat-cepat.

      Delete
  7. nak pilih sekolah anak mmg kna amik kira banyak faktor, xleh main redah jek huhu
    saya dulu, sampai terlewat daftar...terlepas bulan mac. x perasan kalendar berjalan hehe.
    satu lagi, kalo sek yg agak bagus, mmg kna cepat2 booking tmpt, takut dah cukup kuota pelajar...

    semoga dipermudahkan semua urusan Dr SYikin..amiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah..Syahida. Saya masa 2014 tu pun ayah yang banyak tolong (time daftar Sek A). That's why dah ada pengalaman kali ni everything saya buat sendiri.
      Sekolah B ni pulak sekolah baru..yang dikira among top school kat Seremban ni. Huhh...jenuh lah tu yang nak kena cepat-cepat tu :)

      Delete
  8. Moga dipermudahkan buat kak Shikin..

    ReplyDelete
  9. umur 2 tahun dah boleh daftar?susah jugak bila bekerja ni, banyak nak kena consider.semoga dipermudahkan ye doc!

    ReplyDelete
  10. scroll dari atas ke bawah... benti kat tengah... tengok2... gambar mama selfie... he he he...

    ReplyDelete
  11. Dah urus perkara2 macam ni, setel one part kan :)

    ReplyDelete
  12. Nice sharing.. Persediaan utk sy juga ni...

    ReplyDelete
  13. Semoga dipermudahkan semuanya untuk Kak shikin nanti...kejap je anak-anak dah membesar kan :)

    ReplyDelete
  14. senang bila urusan anak dah selesai awal, bila dah jadi mak orang... begitulah :)
    semoga dipermudahkan urusan seharian doktor :)

    ReplyDelete
  15. tertarik dengan selfie tu je. macam gadis remaja uoollllzzz hehe

    ReplyDelete
  16. banyak benda nak kena consider kan... boleh pening dibuatnyaa

    ReplyDelete
  17. dah pernah buat semua nih.. sekrang anak dah darjah 2 dan tiga memang dah tak pikir semua nih..

    ReplyDelete
  18. sy yg belum ada ni pun da terasa mcm nk pitam... ;-)

    ReplyDelete
  19. faktor keselamatan paling penting skarang kan Kak Shikin.. tak senang perut tengok macam2 kes.. semoga semuanya okay buat Kak Shikin sekeluarga.. kalo lambat ambil kena remind kat Abe duduk kat kawasan dalam sekolah n tmpt orang ramai.. mmg kena pesan cemtu.. Abe kena stat belajar jaga diri..

    ReplyDelete
  20. cemtu rupanya process nak masuk sek.. dulu mana tahu..
    tau tau dah daftar masuk sekolah weee..

    ReplyDelete
  21. x nk tgk yg lain tertarik sama gambar MAMA selfie..kalau sis JM yg sefpi haruslah camera tu pun boleh TERPADAM!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahaiiii k.JM comel. Ade pulak camera nak terpadam.

      Delete
  22. bibir seksi mcm angelina jolie :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau lebar lagi baru betul-betul macam Angelina Jolie :D

      Delete
  23. saya sebenarnya bru tahu bebaru ni yang budak 5 thn pun dh blh register
    rupanya online pun boleh, selama ni tak ler daku tahu
    apapun saya doakan moga semuanya dipermudahkan ye
    comel doktor selfie, nampak muda walau kita sebaya =)

    ReplyDelete
  24. Dulu permohonan di Selangor adalah 2 tahun lebih awal. Alhamdulillah skrg setahun lebih awal.

    Ruqayya wrote... Cara Mohon Sekolah Rendah Agama Integrasi

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~