Saturday, March 28, 2015

Homemade lasagna.

Semalam lepas Maghrib, terus masuk dapur...
...dengan matlamat yang satu.

Nak buat lasagna sendiri.

Beli x puas sebab x boleh makan ulang-ulang. And kena habiskan all at a time. Aku ni jenis makan sikit tapi banyak kali :)

Rehat tengahari Jumaat panjang. So pi beli barang kat Giant Hypermarket Senawang.

Aku suka share bajet barang. So, boleh tgk bwh ni ea :)
- San Remo Instant Lasagna 250g RM5.29
- Sos Prego Bolognaise traditional 300g (1 pek x 3 tin) RM10.49
- Tepung gandum cap sauh 1kg RM2.39
- Azmy daging ayam kisar RM8.49
- Mozzarella cheese 200g RM16.49
- Parmesan wedge cheese RM21.79
- Butterlite butter 250g RM3.99
- Sosej ayam Ayamas RM3.29
- Dutch Lady low fat milk RM4.99
- Oregano ground Mccormick RM9.99

Resipi aku jumpa kat SINI. Credit to Sis Nannie. Aku akan simplify resipi tu kat entri aku ni. Nak detail bahan-bahan refer SANA tau :)

Resipi Sos Bolognaise :
Abaikan gambar Pemanggang Ajaib yang 'rentung' kat belakang tu - malas nak alihkan :)
- Panaskan 2 sudu minyak (aku guna minyak masak biasa je, bukan minyak zaitun).
- Then, aku tumis bawang yang aku dah kisar dengan Turbo Chopper merah aku yang comel tu.
- Pastu, masak 2 peket daging cincang... Diikuti sosej (rasenye aku guna 7pcs arr.. X kire sangat) yang dah dipotong nipis. Tunggu dah kecut barulah...

 - Masukkan 2 tin Sos Prego Bolognaise - kacau sampai mesra semua rasa.
* Aku lupe letak oregano ground :(
* Aku x letak garam. Boleh tambah jika nak.

Resipi Sos Bachamel (Sos putih) :
* Lupa snap gambar :(
- Cairkan 2 sudu butter (Aku belasah je. Bukan sukat betul-betul pun.)
- Lepas tu masukkan 3 sudu tepung gandum, & masak hingga kekuningan.
- Lepas tu masukkan 1L fresh milk & kacau sebati. Sambil2 tu aku parut cheese terus ke dalam periuk & kacau.
- Biarkan mendidih.
- Kacau hingga pekat & Kemudian bolehlah tutup api.
Gambar butter, cheese Mozzarella, Parmesan cheese.
Nampak tak peeler warna biru tu? Aku guna untuk parut cheese tu, instead of grater. Aku x suka guna grater sebab cheese akan melekat-lekat kat sana. Tapi, ok je kalau guna grater sebab parutan cheese tu lebih sekata & comey :)

Cara susun dalam loyang :
1. Kepingan lasagna.
2. Sos Bolognaise.
3. Sos Bechamel.
4. Parutan cheese.

Ulang susunan ni sampai semua bahan habis. Masak dalam oven suhu 170 darjah selama 45minit, atau hingga lasagna masak.

Ini hasilnya (1st trial):
Suka betul anak-anak maqon :)
* Next time nak biar nampak kerak atas lebih kuning keemasan.

35 comments:

  1. sedap!!! lasagna ni mmg kena mkn skit sbb cpt muak... kalau kt kedai sekali hadap mmg x boleh habis dh la mahal (T__T)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu..cepat muak.
      Kalau ulang-ulang sikit-sikit okeylah.

      Delete
  2. wahhhh sedapnya kk shikin.....terliur kita...nk buat jugak, tapi rumah ni, bile on jer oven, karen satu umah mati....adoyai :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahaiiii siannya Aisya.
      Nak suruh beli baru kot...hehe.

      Delete
  3. Bestnya! Memang buat sendiri lagi puas makan kan, Shikin. Tiga hero tu tak jadi chef ke tolong mama ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. K.Farrah, Abe dah tido masa mama masuk dapur. Tggal Ajik n Iri je. Ajik lah yang dok ngacau. Tanya macam2. Firstly masa sos Bolognaise siap dia dah bedal dulu sampai kenyang. Nasib baik memang buat lebih :)

      Delete
  4. zu tak pernah rasa.. tapi kalau boleh kaan....
    poslaa laagsana tu ke marii.. hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zu, nape xdapat access blog?
      Bagi blog address, boleh?

      Delete
  5. zu tak pernah rasa.. tapi kalau boleh kaan....
    poslaa laagsana tu ke marii.. hehehe :)

    ReplyDelete
  6. Buat sendiri lebih puas hati kan akak..(kalau menjadi la,hehe)..
    gambar bawah tu dah lepas bakar ke?
    resepi mudah je kan, nanti leh try

    ReplyDelete
  7. SS pon ske buat lasagna sendiri... Kalu nak sedap gunakan 2-3 jenis cheese...

    ReplyDelete
  8. teringin plak nak makan lasagna... xpernah rasa lagi..huhu

    ReplyDelete
  9. Assalammualaikum..singgah blogwalking kat sini :-).. akhirnya jumpa juga resepi lasagna yang mudah...tau mkn je tapi xtau buat...hi hi..Tq Dr.

    ReplyDelete
  10. lapar pulak bila tgk gmbr tuhh....sedapnyerrr

    ReplyDelete
  11. sedapnya...dh lma nk buat tapi xbuat2 jugak

    ReplyDelete
  12. dah terliur ni kak syikin....bila lah nak buat sendiri..

    ReplyDelete
  13. last time makan lasagna kat pizza hut kot. x pernah lagi merasa yg homemade punya..

    ReplyDelete
  14. suka sangat lasagna! :D pernah la buat dalam 3 kali rasanya, kalau kak shikin suka cendawan butang, boleh letak jugak. sedap!

    ReplyDelete
  15. amboi..rajinnya..wana tak penah lagi buat lasagna..nampak sedap sangat tu dr shikin ..puas hati makan kan.. :)

    ReplyDelete
  16. ohhh my favorite k.shikin.. tp xpnah buat sndiri. mkn beli jer..hehe. pasni bolehla try buat

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  17. buat sendiri yang terbaik kan.. pernah balik time lepas raya.. akak buatkan lasagna nih.. sedap, tapi belum pernah cuba buat sendiri..

    ReplyDelete
  18. Siap ada kos barangan nak dibeli yer ^^

    ReplyDelete
  19. btl kak
    ayu klu lasagna mmg buat sndiri je..
    rugi beli tauu

    ReplyDelete
  20. betul tu kak.. kalo buat sendiri boleh letak macam2 lagi.. suka hati kita nak cheese tebal mana pun daging banyak mana pun.. sedaaaaaaapnye.. tapi CT malas hahaha.. kena beli saja =P

    ReplyDelete
  21. ooops.. harga harga baru dah kena gst =P hakhak..

    ReplyDelete
  22. sedapnya akak.. lama dh teringin nk buat,
    nina bookmark ! nnti boleh refer sini.

    ReplyDelete
  23. mcm complicated je nk buat...ahakss...alasan org malas

    ReplyDelete
  24. kurang sikit saya..sbb cheeaw byk kot..jd muak

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~