Tuesday, July 7, 2015

MGTT - untuk semua ibu mengandung.

MGTT atau Modified Glucose Tolerance Test merupakan ujian untuk mengesan paras gula dalam darah. 

Cara:
- Patient perlu berpuasa malam.
- 'Darah puasa' akan diambil keesokkan pagi.
- Then, ibu mengandung akan diberi minum air gula (ikut sukatan standard). * Mesti habiskan. Tahan, jangan termuntah nanti ujian x valid.
- Darah akan diambil semula 2 jam dari waktu habis minum air gula.

Rujuk surat kat bawah... 
Arahan dari Dr. Krishna, HOD O&G, HTJS.

Semua ibu mengandung yang berdaftar di semua KKIA di N.Sembilan diWAJIBkan melakukan ujian saringan MGTT pada :
1. Tempoh awal kandungan, dan
2. Pada usia 28 minggu kandungan.
* Berkuatkuasa 1 Ogos 2015. 

18 comments:

  1. masa jijah dulu sebelum minum tinggi..lepas minum rendah pula reflo tu..heeee

    ReplyDelete
  2. walau xde masalah pun kena minum jugak...

    ReplyDelete
  3. baru lagilah ye
    patut masa saya dulu tak kena

    ReplyDelete
  4. mesti ramai kan yg termuntah ms minum air gula ni ;-)

    ReplyDelete
  5. Test ni la yg selalu dngar kawan2 dok merungut. Nak muntah tak tahan mnum air gula pekat bangat itu.. Hehe

    ReplyDelete
  6. hye darling.... puasa ke? he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lalink, i puasa..2 hari awal posa ja tinggal. Lalink puasa ke idak?

      Delete
    2. soalan sweet sangat ni.. hehe

      Delete
  7. air gula tu rasa manis sangat2 ka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soalan Syida ni,....hmmmmm...akak gelak+senyum simpul je lah ye Syida :)

      Delete
  8. Takde pengalaman bab ni. Hihihi

    ReplyDelete
  9. tak pernah kena.. tapi memang dengar sesiapa yang mengandung sekarang kena minum air gula nih.. huhuhu..

    ReplyDelete
  10. gitu.. nape kalo minum air gula tu ada potensi nak muntah ke kak ?
    sbb perut kosong then tetiba minum gula eh..

    ReplyDelete
  11. Tips nak minum air gula yg saya buat time peknen dulu... minum masa tgh suam2... minum telan cecepat jgn simpan kat tekak... terus telan dan telan... lepas tu bukak mata besar2 ..hahaaaa senyum lebar..

    ReplyDelete
  12. 'darah puasa' hihih...lapar x lepas tu

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~