Sunday, August 24, 2014

Cukai Tanah.

Please refer sini untuk cukai taksiran - Cukai taksiran.
Refer sini kalau tengah cari rumah - Belum beli rumah?

Berbeza dengan cukai taksiran, cukai tanah hanya sampai kat korang sekali je setahun.
Korang kene buat payment before 1 JUN tiap-tiap tahun.
Kalau tak follow date ni – korang akan terima Notis Tuntutan (Borang 6A).
*Denda lewat sebanyak 5% akan dikenakan masa korang  buat payment tu.

Kalau tak bayar jugak dalam tempoh 3 bulan daripada tarikh arahan Notis -> tanah korang akan dirampas di bawah Seksyen 100 Kanun Tanah Negara.
Contoh Cukai Tanah aku - RM58
* Tarikh bayar - Sebelum 1 Jun.
Macamana nak bayar?
Cara bayaran ada tertera di belakang surat cukai korang.
Boleh buat secara:

- Kiriman wang/wang pos/bank draf
- Kaunter-kaunter bayaran
- Secara online

Untuk NS, buka laman web ni http://www.ns.gov.my/ptgns (arahan kat website ni very simple. Kejap je korang dah boleh setel.

Kurangkan Lemak.

Doctor selalu membebel pasal kurangkan fat intake kan?
Betul tak, korang?
 
So, apa itu lemak?
Apakah jenis-jenis lemak?
Apa pulak fungsi lemak?

Okey..
Lemak ada 2 jenis:

1. Lemak tepu
- Sejenis lemak yang akan menjadi  beku & keras dalam suhu bilik. Makanan yang kaya dengan lemak tepu boleh meningkatkan paras kolesterol dalam darah. Cth: daging berlemak, kulit ayam, santan, keju, krim, minyak sapi, aiskrim.

2. Lemak tak tepu
- Sejenis lemak yang lembut & cair pada suhu yang rendah. Lemak ini tidak akan meningkatkan kandungan kolesterol dalam darah.
Terdapat 2 jenis lemak tak tepu.

Lemak mono tak tepu
Most kekacang
Minyak zaitun
Minyak kanola
Minyak biji bunga matahari
Minyak bijan

Lemak poli tak tepu
Minyak kacang soya
Minyak bijan
Minyak jagung
Beberapa jenis ikan seperti salmon atau tuna

Apa pula kesannya kalau lemak ni kita ambil SECARA BERLEBIHAN?

Pengambilan lemak tepu yang berlebihan boleh menyebabkan:
Berlebihan berat badan
Meningkatkan paras kolesterol dalam darah
Meningkatkan risiko :
- Penyakit jantung
- Diabetes (kencing manis)
- Beberapa jenis penyakit kanser

Ada tak tips untuk kurangkan pengambilan lemak?
- Kurangkan pengambilan makanan berminyak & bergoreng.
- Guna minyak masak dalam kuantiti yang sedikit dalam masakan. Pilihlah minyak yang berasaskan sayuran.
- Kurangkan penggunaan santan. Gantikan dengan susu rendah lemak.
- Pilih bahagian daging atau ayam tanpa lemak & buang lemak yang ada sebelum memasak.
- Hadkan penggunaan lemak seperti marjerin, mentega, minyak salad, mayonis & krim.
- Pilih kaedah memasak yang lebih sihat seperti : membakar, merebus, mengukus atau memanggang daripada menggoreng.
- Serap minyak yang berlebihan dengan menggunakan kertas penyerap minyak.