Monday, October 16, 2017

LINUS (4)

Iolls on leave today..
But i got call from my jr colleague today regarding mom bringing 6y.o child for linus sebab masih x pandai membaca...

What u guys think?

Patut / tidak d mommy bawa anak umur 6thn ke klinik kerana tidak pandai membaca?

First of all...apa yg mommy daddy makpak perlu tahu...RUJUKAN LINUS kepada PEGAWAI PERUBATAN adalah setelah kanak2 tersebut menduduki UJIAN LINUS DI SEKOLAH & gagal/ tidak melepasi tahap yang ditentukan oleh KPM.

Second, RUJUKAN LINUS kpd PEGAWAI PERUBATAN adalah menerusi saluran yang telah ditetapkan oleh PPD & bukan WALK-IN kerana ini akan menyulitkan kedua2 belah pihak.

Third, terdapat dokumen2 mengikut SENARAI SEMAK yang perlu dikepil bersama semasa RUJUKAN LINUS kpd PEGAWAI PERUBATAN .

Ke-4, PPD biasanya akan merujuk MURID TAHUN 3 yang GAGAL UJIAN LINUS TEGAR dan bukannya umur 6 atau 7 tahun yang masih boleh dimasukkan ke KELAS PEMULIHAN SEKOLAH.

** Walaubagaimanapun, tugas mendidik anak untuk pandai MEMBACA  / MENGIRA bukan hanya tugas GURU2 DI SEKOLAH. Ianya juga TUGAS IBUBAPA. Makpak sibuk ..makpak penat BUKAN ALASAN.. Jangan kerana SIBUK DGN GADGET...perkembangan fizikal & spiritual anak2 terabai..pendidikan anak2 terkebelakang. Selalulah BERDOA pada Allah - moga DIA TEMUKAN KITA JALANNYA.

** Amalkan zikir2 tertentu untuk jadikan anak2 pandai.. Cth: Ya Allah, Ya Hakim (Yg Maha bijaksana) diikuti doa. Baca apa2 zikir lain juga sepanjang hari..mengemas rumah..basuh kain.....masa memasak...masa berehat dll..Moga2 ALLAH MUDAHKAN USAHA KITA . Ameennn..

3 comments:

 1. Susah macam ni ya doktor. TQ atas peringatan.. anak saya yang 6 tahun alhamdulillah dah boleh baca. belajar dengan abang dia darjah 2 huhu..Abang yang risaukan adik tak boleh baca n tak pandai matematik padahal adik kecik lagi!

  ReplyDelete
 2. Salam Nazeck...lama tak kesini. Apa khabar? sihat?

  Ohh.... baru tau pasal ujian Linus dan hubungannya dgn perubatan. Kadang tak terfikir pun pasal ni, yelah.... masalah orang ni lain lain.

  ReplyDelete
 3. Lama tak singgah sini.

  BIasa dengar je, dah baca ni baru dapat pencerahan. Nice sharing Dr.

  ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~