Saturday, April 28, 2012

Electric Multifunction Pressure Cooker.

• Pilihan tekanan tinggi & rendah. • Pelbagai fungsi – slow cook, kukus, tumis, warm.
• Cook delay – timer up to 8 hours.

1.Seronok betul memasak guna periuk ni…saya just campurkan semua bahan – set time – tinggalkan – dah siap.

2.Memasak jadi mudah bagi orang yang tak pandai masak mcm saya ni – semua main lebur je dalam periuk pon suami kata sedap. Rasa kekal sama mcm masak guna periuk biasa.

3.Juga sangat memudahkan bagi ibu2 bekerja/ working mother – sangat cepat.
4.Sangat berguna jika ada kunjungan mengejut ke rumah, semasa kenduri2 kecil di rumah, bulan puasa (tak larat nak masak lama2 kat dapur), & musim2 perayaan.
5.Sangat menguntungkan bagi para peniaga - Cth: kalau jual nasi lemak tu..takde part yg bergerak langsung..boleh jual semua.
6. Jangan risau nasi akan terkeras atau terlembik... semuanya akan masak sama rata. (sebelum saya dapat food poisoning sebab pergi makan kenduri yg tak berapa masak..)

Any types of nasi – 7minit jer (xkira banyak mana).
Rendang daging – 20minit dh empuk.
Pulut- 5minit jer.

Menarik kan pressure cooker saya? Ini adalah Panel pilihan memasak dengan paparan digital. Periuk ni sangat selamat - takkan ada insiden meletup.

Macam2 yang saya dah masak menggunakan periuk ni – nasi lemak/tomato/briani gam/ayam, pulut, pelbagai jenis lauk ,cth: kari, rendang, masak lomak cilia pi dll.
Lid/ Penutup yang mempunyai pressure release di atasnya.
Periuk boleh ditanggalkan.

8L non-stick pot.
Even saya masak 1 pot nasi (utk 1 org makan) tak melekat.

Dr. Shikin – n.azalea@yahoo.com

Adakah air yang anda minum berkualiti?


Yang hangat – ISU KUALITI AIR!

Langkah yang diambil – menggunakan sistem rawatan air ( Terdapat dalam pelbagai jenis & jenama)

Cara menilai – menilai sesebuah sistem melalui rasa, bau & kejernihan air terawat adalah cara perbandingan yang paling kurang berkesan dan tidak boleh dipercayai. Cuba lihat betul2:

• Osmosis songsang/ Reverse osmosis :

-menyingkirkan MINERAL BERFAEDAH.
-proses yang perlahan.
-membazir air.
-tidak dianggap sebagai penghalang bacteria & virus yang berkesan.
-lama-kelamaan membrane yang nipis boleh menjadi rosak & prestasi boleh menurun.
-mungkin tidak menyingkirkan beberapa SEBATIAN ORGANIK dengan berat molekul rendah.

• Karbon berbutir yang diaktifkan :
-karbon yang tidak dimampat sehingga padat ->membentuk laluan yang membenarkan bahan cemar dari air melaluinya.
-tidak mengurangkan sebatian bukan organic, bacteria atau virus.

• Air ion beralkali :
-tiada kajian klinikal terkawal utk membuktikan keberkesanan air beralkali terhadap manusia.
-tidak boleh mengurangkan BAHAN CEMAR ORGANIK & BUKAN ORGANIK.
-tidak boleh mengurangkan rasa & bau klorin secara berkesan.


• eSpring :
-KOS AWAL YANG LEBIH TINGGI BERBANDING ALTERNATIF LAIN.   Walaubagaimanapun, jangka hayat yg panjan & kos penyenggaraan yang rendah mengurangkan KESELURUHAN KOS AIR TERAWAT.

sistem perawat air Espring di dapur rumah sewa ku.


Teknologi cip pintar - akan adentify & signal when is the appropriate time to install/replace the inside filter (even i sendiri boleh ganti - very user friendly)

kepala paip - 3 laras - ada 'shower' a.k.a 'air hujan' best basuh pinggan guna 'mode' ni.

Warna biru - means air selamat diminum.
Warna merah - dah kene tukar filter.
Gambar atas - menunjukkan warna biru pada titisan air di cawan - indicating air yg saya tadah tu mengalir setelah melalui kawasan UV Light (means 99.99% microorganism had been killed)




*eSpring – The World’s largest-selling brand of Kitchen Water Treatment Systems.
Dr. Shikin - n.azalea@yahoo.com