Sunday, March 29, 2015

e-filing (Cukai taksiran 2014).

Salam semua.
Alhamdulillah aku baru selesaikan e-Filing LHDNM aku. Harap korang tak lupa sebab dateline dah dekat - sebelum 30 APRIL 2015.

Nampaknya website LHDN dah bertukar wajah. Refer SINI untuk website terdahulu.

So, kat sini aku just nak share apa yang korang perlu klik so that korang tak confuse. Actually, everything is not that difficult. Cuma, kalau dah kelam-kabut buat last minute tu yang 'kecundang' :)

1. Log Masuk :
- No. Pengenalan.
- Kata Laluan.

 2. Akan terpapar :
- Maklumat Asas.
- Sijil Digital Individu.
Klik 'sini' .
Kalau nak update maklumat peribadi, klik ...
Profil > e-Kemaskini > Profil Diri.
 3. Lihat pilihan :-
Individu Pemastautin/ Individu Bukan Pemastautin / Bukan Individu
& e-borang yang berkaitan dengan anda.
Kemudian, klik ' Tahun Taksiran ' - 2014.
Isi borang - maklumat akan disimpan secara automatik.
Rujuk SINI untuk maklumat carian Penyata Pendapatan Tahunan.
4. Bahagian terakhir - RUMUSAN.
Kat sini akan keluar semua rumusan bayaran - ada kemungkinan korang terlebih bayar. So, tunggu je lah duit tu nanti ye :) Cepat atau lambat LHDN refund tu aku tak berapa ingat sangat lah. Sorry....
Alhamdulillah aku pun akan dapat refund nanti.
Yang aku bulatkan tu adalah Zakat Pendapatan yang aku bayar & Lebihan Bayaran yang aku dapat.
Apa yang aku cuba nak  tunjukkan? Meh tengok sini...
Kalau aku bayar ZP sebanyak RM1200 setahun - LB aku adalah RM312.90,
Kalau aku bayar ZP sebanyak RM1320 setahun - LB aku adalah RM432.90,
Kalau aku bayar ZP sebanyak RM1440 setahun - LB aku adalah RM552.90.
Meaning ... better korang as Muslims bayar je ZP tu bebanyak, sebab di samping itu perkara WAJIB + korang dapat PAHALA, korang tetap akan dapat refund yang banyak. Insyaallah..
 Selesai semua, klik ' Teruskan '.

5. Akhir sekali, korang akan dapat paparan ni ..
Pengesahan Penerimaan e-BE bagi Tahun Taksiran 20**.
- Korang bolehlah save yang ni.
Kalau nak ulang tengok bahagian ni next time, klik :
e-Filing > Semakan Pengesahan.

Selamat menjalankan kewajipan anda :)

Saturday, March 28, 2015

Homemade lasagna.

Semalam lepas Maghrib, terus masuk dapur...
...dengan matlamat yang satu.

Nak buat lasagna sendiri.

Beli x puas sebab x boleh makan ulang-ulang. And kena habiskan all at a time. Aku ni jenis makan sikit tapi banyak kali :)

Rehat tengahari Jumaat panjang. So pi beli barang kat Giant Hypermarket Senawang.

Aku suka share bajet barang. So, boleh tgk bwh ni ea :)
- San Remo Instant Lasagna 250g RM5.29
- Sos Prego Bolognaise traditional 300g (1 pek x 3 tin) RM10.49
- Tepung gandum cap sauh 1kg RM2.39
- Azmy daging ayam kisar RM8.49
- Mozzarella cheese 200g RM16.49
- Parmesan wedge cheese RM21.79
- Butterlite butter 250g RM3.99
- Sosej ayam Ayamas RM3.29
- Dutch Lady low fat milk RM4.99
- Oregano ground Mccormick RM9.99

Resipi aku jumpa kat SINI. Credit to Sis Nannie. Aku akan simplify resipi tu kat entri aku ni. Nak detail bahan-bahan refer SANA tau :)

Resipi Sos Bolognaise :
Abaikan gambar Pemanggang Ajaib yang 'rentung' kat belakang tu - malas nak alihkan :)
- Panaskan 2 sudu minyak (aku guna minyak masak biasa je, bukan minyak zaitun).
- Then, aku tumis bawang yang aku dah kisar dengan Turbo Chopper merah aku yang comel tu.
- Pastu, masak 2 peket daging cincang... Diikuti sosej (rasenye aku guna 7pcs arr.. X kire sangat) yang dah dipotong nipis. Tunggu dah kecut barulah...

 - Masukkan 2 tin Sos Prego Bolognaise - kacau sampai mesra semua rasa.
* Aku lupe letak oregano ground :(
* Aku x letak garam. Boleh tambah jika nak.

Resipi Sos Bachamel (Sos putih) :
* Lupa snap gambar :(
- Cairkan 2 sudu butter (Aku belasah je. Bukan sukat betul-betul pun.)
- Lepas tu masukkan 3 sudu tepung gandum, & masak hingga kekuningan.
- Lepas tu masukkan 1L fresh milk & kacau sebati. Sambil2 tu aku parut cheese terus ke dalam periuk & kacau.
- Biarkan mendidih.
- Kacau hingga pekat & Kemudian bolehlah tutup api.
Gambar butter, cheese Mozzarella, Parmesan cheese.
Nampak tak peeler warna biru tu? Aku guna untuk parut cheese tu, instead of grater. Aku x suka guna grater sebab cheese akan melekat-lekat kat sana. Tapi, ok je kalau guna grater sebab parutan cheese tu lebih sekata & comey :)

Cara susun dalam loyang :
1. Kepingan lasagna.
2. Sos Bolognaise.
3. Sos Bechamel.
4. Parutan cheese.

Ulang susunan ni sampai semua bahan habis. Masak dalam oven suhu 170 darjah selama 45minit, atau hingga lasagna masak.

Ini hasilnya (1st trial):
Suka betul anak-anak maqon :)
* Next time nak biar nampak kerak atas lebih kuning keemasan.