Semalam lepas Maghrib, terus masuk dapur...
...dengan matlamat yang satu.
Nak buat lasagna sendiri.
Beli x puas sebab x boleh makan ulang-ulang. And kena habiskan all at a time. Aku ni jenis makan sikit tapi banyak kali :)
Rehat tengahari Jumaat panjang. So pi beli barang kat Giant Hypermarket Senawang.
Aku suka share bajet barang. So, boleh tgk bwh ni ea :)
- San Remo Instant Lasagna 250g RM5.29
- Sos Prego Bolognaise traditional 300g (1 pek x 3 tin) RM10.49
- Tepung gandum cap sauh 1kg RM2.39
- Azmy daging ayam kisar RM8.49
- Mozzarella cheese 200g RM16.49
- Parmesan wedge cheese RM21.79
- Butterlite butter 250g RM3.99
- Sosej ayam Ayamas RM3.29
- Dutch Lady low fat milk RM4.99
- Oregano ground Mccormick RM9.99
Resipi aku jumpa kat SINI. Credit to Sis Nannie. Aku akan simplify resipi tu kat entri aku ni. Nak detail bahan-bahan refer SANA tau :)
Resipi Sos Bolognaise :
- Panaskan 2 sudu minyak (aku guna minyak masak biasa je, bukan minyak zaitun).
- Then, aku tumis bawang yang aku dah kisar dengan Turbo Chopper merah aku yang comel tu.
- Pastu, masak 2 peket daging cincang... Diikuti sosej (rasenye aku guna 7pcs arr.. X kire sangat) yang dah dipotong nipis. Tunggu dah kecut barulah...
- Masukkan 2 tin Sos Prego Bolognaise - kacau sampai mesra semua rasa.
* Aku lupe letak oregano ground :(
* Aku x letak garam. Boleh tambah jika nak.
Resipi Sos Bachamel (Sos putih) :
* Lupa snap gambar :(
- Cairkan 2 sudu butter (Aku belasah je. Bukan sukat betul-betul pun.)
- Lepas tu masukkan 3 sudu tepung gandum, & masak hingga kekuningan.
- Lepas tu masukkan 1L fresh milk & kacau sebati. Sambil2 tu aku parut cheese terus ke dalam periuk & kacau.
- Biarkan mendidih.
- Kacau hingga pekat & Kemudian bolehlah tutup api.
Cara susun dalam loyang :
1. Kepingan lasagna.
2. Sos Bolognaise.
3. Sos Bechamel.
4. Parutan cheese.
Ulang susunan ni sampai semua bahan habis. Masak dalam oven suhu 170 darjah selama 45minit, atau hingga lasagna masak.
Ini hasilnya (1st trial):
Suka betul anak-anak maqon :)
* Next time nak biar nampak kerak atas lebih kuning keemasan.
...dengan matlamat yang satu.
Nak buat lasagna sendiri.
Beli x puas sebab x boleh makan ulang-ulang. And kena habiskan all at a time. Aku ni jenis makan sikit tapi banyak kali :)
Rehat tengahari Jumaat panjang. So pi beli barang kat Giant Hypermarket Senawang.
Aku suka share bajet barang. So, boleh tgk bwh ni ea :)
- San Remo Instant Lasagna 250g RM5.29
- Sos Prego Bolognaise traditional 300g (1 pek x 3 tin) RM10.49
- Tepung gandum cap sauh 1kg RM2.39
- Azmy daging ayam kisar RM8.49
- Mozzarella cheese 200g RM16.49
- Parmesan wedge cheese RM21.79
- Butterlite butter 250g RM3.99
- Sosej ayam Ayamas RM3.29
- Dutch Lady low fat milk RM4.99
- Oregano ground Mccormick RM9.99
Resipi aku jumpa kat SINI. Credit to Sis Nannie. Aku akan simplify resipi tu kat entri aku ni. Nak detail bahan-bahan refer SANA tau :)
Resipi Sos Bolognaise :
Abaikan gambar Pemanggang Ajaib yang 'rentung' kat belakang tu - malas nak alihkan :) |
- Then, aku tumis bawang yang aku dah kisar dengan Turbo Chopper merah aku yang comel tu.
- Pastu, masak 2 peket daging cincang... Diikuti sosej (rasenye aku guna 7pcs arr.. X kire sangat) yang dah dipotong nipis. Tunggu dah kecut barulah...
- Masukkan 2 tin Sos Prego Bolognaise - kacau sampai mesra semua rasa.
* Aku lupe letak oregano ground :(
* Aku x letak garam. Boleh tambah jika nak.
Resipi Sos Bachamel (Sos putih) :
* Lupa snap gambar :(
- Cairkan 2 sudu butter (Aku belasah je. Bukan sukat betul-betul pun.)
- Lepas tu masukkan 3 sudu tepung gandum, & masak hingga kekuningan.
- Lepas tu masukkan 1L fresh milk & kacau sebati. Sambil2 tu aku parut cheese terus ke dalam periuk & kacau.
- Biarkan mendidih.
- Kacau hingga pekat & Kemudian bolehlah tutup api.
Cara susun dalam loyang :
1. Kepingan lasagna.
2. Sos Bolognaise.
3. Sos Bechamel.
4. Parutan cheese.
Ulang susunan ni sampai semua bahan habis. Masak dalam oven suhu 170 darjah selama 45minit, atau hingga lasagna masak.
Ini hasilnya (1st trial):
Suka betul anak-anak maqon :)
* Next time nak biar nampak kerak atas lebih kuning keemasan.
sedap!!! lasagna ni mmg kena mkn skit sbb cpt muak... kalau kt kedai sekali hadap mmg x boleh habis dh la mahal (T__T)
ReplyDeleteBetul tu..cepat muak.
DeleteKalau ulang-ulang sikit-sikit okeylah.
wahhhh sedapnya kk shikin.....terliur kita...nk buat jugak, tapi rumah ni, bile on jer oven, karen satu umah mati....adoyai :D
ReplyDeleteAlahaiiii siannya Aisya.
DeleteNak suruh beli baru kot...hehe.
Bestnya! Memang buat sendiri lagi puas makan kan, Shikin. Tiga hero tu tak jadi chef ke tolong mama ?
ReplyDeleteK.Farrah, Abe dah tido masa mama masuk dapur. Tggal Ajik n Iri je. Ajik lah yang dok ngacau. Tanya macam2. Firstly masa sos Bolognaise siap dia dah bedal dulu sampai kenyang. Nasib baik memang buat lebih :)
Deletezu tak pernah rasa.. tapi kalau boleh kaan....
ReplyDeleteposlaa laagsana tu ke marii.. hehehe :)
Zu, nape xdapat access blog?
DeleteBagi blog address, boleh?
zu tak pernah rasa.. tapi kalau boleh kaan....
ReplyDeleteposlaa laagsana tu ke marii.. hehehe :)
Buat sendiri lebih puas hati kan akak..(kalau menjadi la,hehe)..
ReplyDeletegambar bawah tu dah lepas bakar ke?
resepi mudah je kan, nanti leh try
SS pon ske buat lasagna sendiri... Kalu nak sedap gunakan 2-3 jenis cheese...
ReplyDeleteSS pandai masak rupanya
DeleteSS pos mai sini kit
Deleteteringin plak nak makan lasagna... xpernah rasa lagi..huhu
ReplyDeleteAssalammualaikum..singgah blogwalking kat sini :-).. akhirnya jumpa juga resepi lasagna yang mudah...tau mkn je tapi xtau buat...hi hi..Tq Dr.
ReplyDeletelapar pulak bila tgk gmbr tuhh....sedapnyerrr
ReplyDeletesedapnya...dh lma nk buat tapi xbuat2 jugak
ReplyDeletedah terliur ni kak syikin....bila lah nak buat sendiri..
ReplyDeletelast time makan lasagna kat pizza hut kot. x pernah lagi merasa yg homemade punya..
ReplyDeletesuka sangat lasagna! :D pernah la buat dalam 3 kali rasanya, kalau kak shikin suka cendawan butang, boleh letak jugak. sedap!
ReplyDeletenampak macam sedap je lasagna tu. hihi
ReplyDeletesedapnya.... nyum nyum nyum..
ReplyDeleteamboi..rajinnya..wana tak penah lagi buat lasagna..nampak sedap sangat tu dr shikin ..puas hati makan kan.. :)
ReplyDeleteohhh my favorite k.shikin.. tp xpnah buat sndiri. mkn beli jer..hehe. pasni bolehla try buat
ReplyDeletezinziemeewah
wah.. sdap nmpk..
ReplyDeletewargghhhhh nk jugakkkkkkkkkk
ReplyDeletebuat sendiri yang terbaik kan.. pernah balik time lepas raya.. akak buatkan lasagna nih.. sedap, tapi belum pernah cuba buat sendiri..
ReplyDeleteSiap ada kos barangan nak dibeli yer ^^
ReplyDeletebtl kak
ReplyDeleteayu klu lasagna mmg buat sndiri je..
rugi beli tauu
betul tu kak.. kalo buat sendiri boleh letak macam2 lagi.. suka hati kita nak cheese tebal mana pun daging banyak mana pun.. sedaaaaaaapnye.. tapi CT malas hahaha.. kena beli saja =P
ReplyDeleteooops.. harga harga baru dah kena gst =P hakhak..
ReplyDeletesedapnya akak.. lama dh teringin nk buat,
ReplyDeletenina bookmark ! nnti boleh refer sini.
mcm complicated je nk buat...ahakss...alasan org malas
ReplyDeleteSedapnye..sedapnye :)
ReplyDeletekurang sikit saya..sbb cheeaw byk kot..jd muak
ReplyDelete