Siapa taktau yang pengambilan garam berlebihan boleh sebabkan Penyakit Darah Tinggi (Hipertensi)? Kene tahu tau because this is basic. One more, kalau makan daging merah (daging lembu/ kambing/ kerbau dsb) confirm patient yang memang dah known case hypertension ni rasa pening & bila check confirm bacaan tekanan darah 'melambung-lambung'.
Berapa kuantiti garam yang kita perlukan sehari?
Garam ni memang ada dalam kebanyakkan makanan yang diproses macam kat bawah ni. So, beware tau ...
Apa kebaikan kalau kita hadkan pengambilan garam ni?Okey, ini adalah benefits yang kita dapat selepas 4 minggu :;
Berapa kuantiti garam yang kita perlukan sehari?
Pengambilan garam perlu dihadkan kepada 2400mg sehari. * Nama lain garam ialah : - Sodium, ATAU - Natrium. (Cuba tengok ni pada label kandungan makanan. Ada tulis sana kan?) |
Tau tak yang ni ? 1 sudu makan kicap cair = 1250mg sodium. 1 sudu makan sos tiram = 750mg sodium. 1 sudu makan sos tomato = 150g sodium. ** So, kalau makan sos kat KFC tu biarlah berpada-pada ye :) |
Tekanan darah (BP) turun sebanyak 5mmHg. Risiko stroke menurun sebanyak 20%. Risiko sakit jantung menurun sebanyak 18%. |