Thursday, September 4, 2014

Fitonutrien.

Mengapa fitonutrien?
Setiap warna = Banyak faedah kesihatan.

Makanan Hijau
- mengekalkan pertumbuhan sel yang sihat & membantu memudahkan interaksi antara sel.

Makanan Putih
- menyokong penyenggaraan metabolisma tulang yang sihat.

Makanan Oren & Kuning
- menyokong kesihatan penglihatan & mengekalkan penghidratan kulit.

Makanan Merah
- menyokong kesihatan jantung, prostat & imuniti.

Makanan Biru & Ungu
- menyokong kesihatan otak & memberi perlindungan antioksidan.
Sumber - amagram Aug/14

Makanan untuk otak.


Sumber - amagram Aug/14.
Korang tau tak makanan apa yang boleh menyuburkan otak?
Please see below.

1. Bijiran penuh
- Saintis percaya bahawa makanan indeks glukosa rendah seperti bijirin penuh merupakan pilihan yang lebih baik kerana ia membebaskan bekalan tenaga berterusan bagi otak.

2. Ikan berminyak
- Pilihan terbaik sumber asid lemak omega-3: Salmon, ikan tuna bersirip biru, tenggiri & sardine.

3. Beri
- sejenis antioksidan.
- dalam sesetengah kajian : beri hitam nampaknya menambah baik ingatan jangka pendek & kemahiran motor.

4. Kekacang & bijian
- Walnut kaya asid lemak omega-3.
- Biji labu / sunflower seed (kuaci) : kaya Vit E.

5. Sayur-sayuran
- menurut Jabatan Pertanian AS: kandungan antioksidan yang tinggi seperti vitamin C & E boleh didapati dalam kubis & green leaf vege.

6. Avokado & tomato
- Avokado : sarat dengan asid lemak omega-3 & vitamins A - K, ia menyumbang kepada peredaran darah yang baik untuk otak yang sihat.
Tomato : menyumbang kepada jirim kelabu otak, merupakan sumber likopena & beta-karotena yang baik yang membantu mencegah radikal bebas & melindungi otak agar berfungsi dengan baik.