Saturday, August 2, 2014

Kenangan Hari Raya 2014.

     Dah lama kitorang tak balik beraya kat kampung asben - Tanah Merah,  Kelantan. 
Ini kerana mak asben dah takde since he was 17. Ayah pula dah takde since sebelum aku pregnant anak 1st. Mase tu arwah ayah teringin sangat nak tengok kami ada anak. Tapi, belum rezeki. Bila aku balik kampung asben mase kenduri arwah ayah, baru aku dapat kesan aku pregnant. Dah takdir.
     Adik-beradik asben 4 orang. Sume dok luar- Area KL & Selangor. Tapi, dorang sume kawen orang sane. Aku je orang Nogori9 + Perak (yang tak reti cakap bahasa dua2 tu). 
     Tahun lepas, aku & adik-beradik sume raya di Bukit Merah,  Perak. Then, tahun ni kelik Klate sebab sian kat asben lame tak balik kampung. Lagipun mak tiri masih ada.
Raya 1st -rumah saudara-mara.
Dorang serba hijau.
Kitorang serba pic-oren kott. Taktau nak cakap.
Seronok budak-budak ni main kat serambi rumah.
Rutin biasa - berselfie.
Adam hadif pun dah pandai selfie.
     Malam tu, asben start pedih ulu hati. Memang x tahan sangat. Dalam kol 10pm dah gi hospital amek 'jap'. Tapi, kemudiannya kol 2am dah sakit balik sampai tak boleh tido & sukar bernafas. Kol 3am abang die hantar Hospital Tanah Merah & he was admitted. 
Suasana di ward mase asben dah stable.
Menadah tangan berdoa pada-Nya.
Baby sampai tak berbaju sebab panas sangat kat ward tu.
No wonder lah BP asben naik.
Masing-masing cakap 'papa sakit' tapi hakikatnya
mereka belum mengerti erti kesakitan tu.
     Asben was discharged at Day 3 Hari Raya, but without proper diagnosis. Aku suggest asben wat scope (OGDS) sebab Differential Diagnosis aku:
1. Gallstone disease.
2. Acute gastritis.
3. Peptic Ulcer Disease.
(Unlikely Heart Disease or Acute Pancreatitis).

23 comments:

  1. kesian asben shikin sakit time raya..nasib baik wife doktor.kalau saya dah panik dah..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teruk sangat condition asben time tu.
      Mengerang sakit sepanjang malam. And at 2am tu dah tak tertahan sakitnya.

      Delete
  2. dugaan di hari raya. sekarang ni macam mana?.. semoga cpt sembuh.

    ReplyDelete
  3. tak apalah.. ada hikmah tu.. get well soon...

    ReplyDelete
  4. kat kg CT kat bangi kena attack sakit mata.. haih berjangkit sorang sorang..
    syukur cepat baiknya and tak kronik..

    ReplyDelete
  5. alahai..ramai pula sakit masa Syawal ni. semoga husband Dr Shikin cepat sembuh. insya-ALLAH.

    yang pasal arwah ayah tu, takpelah. ALLAH je tahu. mungkin ada hikmahnya.

    arwah atuk saya pun macam tu juga. teringin nak tengok cucu (anak kepada mak cik) sebab hrapnya dapat lelaki. mak cik dah ada 3 anak perempuan.

    tapi takdir. arwah atuk meninggal. and seminggu lepas tu. baby dalam kandungan pun meninggal. maybe baby tu nak ikut atuknya. (baby lelaki)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedih bace cerita Amy.
      Mungkin juga kan?
      Allahua'lam.

      Delete
  6. smoga husband akak cepat smbuh..

    ReplyDelete
  7. semoga cepat sembuh..huhu..

    ReplyDelete
  8. Semoga husband Shikin cepat sembuh.

    ReplyDelete
  9. moga hubby cpt sembuh. abe kie pun ada sakit batu karang tp x teruk mana. Oh! Umah abe kie di TM gak. Lain kali balik raya bgtahu la..boleh jumpa doc n hubby...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah Abe Kie.
      Ritu ada teringat nok tanyo..
      Tapi, jadi mace ni gak tok gi mane.
      *haha..ok tak saye kecek Klate?

      Delete
  10. Bila tiba hari raya mcm2 penyakit yang datang menimpa ..

    ReplyDelete
  11. Terima kasih pada semua rakan-rakan sebab mendoakan kesihatan husband saya:)

    ReplyDelete
  12. sebab makanan juga ke? nasib baik tak kena tahan wad lama2

    ReplyDelete
  13. Sekarang macam mana condition husband Dr?semoga cepat sembuh.. ni semua dugaan kan..

    ReplyDelete
  14. nak komen satu je...muka nazeck nampak falwless lah..ni mesti pakai oxigen cell tu ke..kalau ye..nak guna jgk lah heee

    ReplyDelete
  15. Dah sembuh ka Dr Shikin?
    Semoga Incik Asben cepat sembuh

    Teringat juga kisah saya, Mak saya pun tak sempat tengk anak saya. Wife mengandung beberapa bulan selepas mak meninggal dunia

    ReplyDelete
  16. ohh ni rentetan cerita yg doktor cerita di entri disember tu, kesiannya... semoga doktor & suami diberi kekuatan untuk hadapi segala ujian, dan suami doktor cepat sembuh...

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~