Wednesday, December 30, 2015

Bartholin cyst.

Terima kasih atas pertanyaan dari reader :)

Di manakah letaknya Bartholin's gland (Kelenjar Bartholin's) ?
- Bartholin's gland terletak di bawah kulit bahagian sulit wanita, di kiri & kanan bukaan faraj.

Apakah fungsi Bartholin's gland ini?
- Ia merembeskan cecair pelincir ke dalam faraj. 

Bagaimana Bartholin's Cyst terjadi?
- Kadangkala bahagian bukaan kelenjar ini boleh tersumbat (obstructed) menyebabkan 'backflow' cecair pelincir yang ia rembeskan itu. Jadi, ini membentuk 1 keadaan yang dipanggil 'cyst'.

Bagaimana cara merawat Bartholin's Cyst?
- Ada beberapa cara rawatan (mengikut keperluan) seperti :
  Sitz bath
  Surgical drainage
  Antibiotik
  Marsupilization

Untuk menjawab soalan reader:
Bolehkah Bartholin's Cyst ini berulang?
Ya, boleh. Kerana yang dibuang semasa minor op (surgical drainage) tu ialah 'fluid'/ cecair dari kelenjar tersebut. Kelenjar tidak perlu dibuang - maka cyst boleh berulang.

Related topic:

Friday, December 4, 2015

Teks ucapan Pengerusi Majlis.

Nak share teks ucapan masa aku jadi Pengerusi Majlis hari ni. Gembira sangat sebab first time dapat peluang ni. Masa belajar dulu adelah jadi MC ni tapi cakap memang teraburlah.

Teks ni pun aku dapat ilham dari bloggers lain. Thanks tau u olzzz for sharing. Bab pantun tu aku mintak maaf memang aku copy paste jerr sebab aku jadi MC bidan terjun so memang xde idea nak create pantun sendiri :)

CONTOH UCAPAN MAJLIS PERPISAHAN.

Bismillahhirrahmanirrahim.
Alhamdulillahhirabbilalamin.
Wassolatuwassalamualaashrafilanbiyaiwalmursalin
Waalaalihiwasohbihiajmain

Rabbishrahlana Sudurana
Wayassirlana umurona
Wahluluqdatanmillisalina yafqohuqaulina.

***
Izinkan saya membaca 2 rangkap pantun.

Pantun 1.
Melati kuntum tumbuh melata,
Sayang merbah di pohon cemara;
Salam sejahtera mulanya kata,
Saya sembah pembuka bicara.

Pantun 2.
Dari Raub pergi ke Pontian,
Terus pula ke Kuala Perlis,
Harap semua berikan perhatian,
Mohon saya mulakan Majlis.

****
Yang Berbahagia, Dr Iliza Idris, pakar kesihatan keluarga kka
* Dr Iliza tidak dapat hadir pada majlis ptg ini kerana berada di KL atas urusan rasmi.

Yang Berusaha Dr Maslina Najahuddin, Dr Yang Menyelia KKA

Ketua2 Unit
Pegawai2 Perubatan
Semua kakitangan kka
Serta kesemua 6 kakitangan Yang diraikan:
1. ………………… - yang telah bersara
2. ………………… - yg berpindah ke KKS
3. ………………… - dinaikkan pangkat, kk sendayan, serta
4. ………………… - juga dinaikkan pangkat, kk desa rhu
5. ………………… - telah mendapat kelulusan untuk berpindah ke Kelantan
6.  ………………… - yang akan melepaskan jawatan Pegawai Farmasi utk mengikut suaminya ke Taiwan.
*Saya difahamkan beliau tidak dapat hadir pada hari ini kerana telah pulang ke kampung.

#####
Tuan-tuan dan para hadirin yang dihormati sekalian.

Saya bagi pihak majlis mengucapkan selamat datang ke Majlis Hi Tea Persaraan & Pertukaran Kakitangan KKA

Majlis mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada para tetamu jemputan dan para hadirin kerana sudi hadir dalam majlis yang diadakan pada petang ini.

Pantun 3.
Sarung ketupat berisi inti,
Dibawa budak sambil berlari,
Kehadiran semua sangat dihargai,
Moga Majlis bertambah seri.

##########
Pantun 4.
Bunga mawar cantik tersemat,
Dipetik gadis di tepi titi,
Doa dibaca memohon Rahmat,
Moga Majlis sentiasa diberkati.

Bagi menambah keberkatan Majlis kita pada hari yang penuh bermakna ini, majlis menjemput Dr Azwan Faiz untuk membacakan doa. Dipersilakan.

Aamiin, ya robbal ‘aalamin...
Majlis mengucapkan terima kasih kepada Dr Azwan Faiz atas bacaan doa itu tadi.

##########
Bagi meneruskan acara, majlis dengan hormatnya menjemput dan mempersilakan Dr Maslina, Dr Yang Menyelia KKA untuk menyampaikan ucapan. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan.

Majlis mengucapkan terima kasih di atas ucapan beliau sebentar tadi.

#######
Para hadirin sekalian,

Majlis diteruskan dengan ucapan daripada wakil kakitangan yang telah& akan berpindah keluar. Majlis dengan sukacitanya mempersilakan  PPP Redzuan untuk menyampaikan ucapan.

Majlis mengucapkan terima kasih kepada PPP Redzuan di atas ucapan tersebut.

Seterusnya, majlis dengan sukacitanya menjemput JM CT Fazani untuk menyampaikan ucapan.

Majlis mengucapkan terima kasih kepada JM CT Fazani di atas ucapan tersebut.

############
Para hadirin yang dihormati sekalian,

Tanpa berlengah lagi,
Aturcara majlis akan diteruskan dengan penyampaian cenderahati.

Untuk menyempurnakan upacara tersebut, Majlis dengan ini ingin menjemput dan mempersilakan Mr Achutan untuk mengiringi Dr Azwan Faiz . Dipersilakan.

Terima kasih diucapkan kepada  Dr Azwan Faiz di atas kesudian menyampaikan cenderahati sebentar tadi.
********
Untuk penyampaian cenderahati seterusnya, Majlis menjemput pula Dr Maslina dengan diiringi Sister Aishah.

Terima kasih diucapkan kepada Yang Berusaha Dr Maslina di atas kesudian menyampaikan cenderahati sebentar tadi.

########
Pantun 5.
Pergi ke dusun memetik kelapa,
Kelapa muda si kelapa barli,
Jari disusun maaf dipinta,
Panjang usia bersua kembali

Pantun 6.
Jika ada jarum yang patah
Jgn disimpan di dalam peti
Jika ada silap & salah
Jangan disimpan di dalam hati

######!
Di kesempatan ini juga saya ingin memperkenalkan 2 orang MO & seorang MA yang baru berpindah ke kka,iaitu:
1. …………… - dari KK Salak Tinggi
2. …………… - dari KK Lenggeng
3. …………… - dari HTAN
Diharap Semua kakitangan kka dapat memberikan kerjasama kepada mereka

#####!###
Baiklah..
Perut pun sudah mula berkeroncong. Jadi, tibalah masa untuk menjamu selera.
Para hadirin dan semua tetamu jemputan dipersilakan menikmati juadah dan hidangan yang telah disediakan.

#########
Saya sudahi majlis kita pada hari ini dengan wabillahi taufik wal hidayah wassala mualaikum, w.b.t dan salam sejahtera.

Saya ingin memohon ribuan kemaafan andai ada salah dan silap sepanjang mengacarakan Majlis ini.

Sekian, terimakasih.

Sunday, November 22, 2015

Cadar Ben 10.

Dulu aku pernah cerita pasal aku jahit langsir rumah aku & rumah yang aku sewakan kat ~
Langsir Raya 2015 - in process.
Jahit langsir di Jati Park, Nilai.

Masa tu plan nak jahit cadar jugak cuma takde masa.

Baru ni pergi Nagoya Textiles and beli kain cotton gambar kartun Ben 10. Harga = RM12.80 semeter. Bidang kain = 60".
Kalau nak jahit cadar, korang dah tak perlu nak ukur panjang cadar. Memadai ukur lebar je. Macam sekarang, aku nak jahit 2 cadar untuk katil single anak-anak aku beserta sarung bantal sedondon. So, 4.5m kain memang lebih dari cukup.

Siap gunting ( lurus je..).
Nak jahit tepi pulak.
Hasil jahitan. Alamak, mana sarung bantal Ben 10?
Actually aku x jadi jahit dengan kain kartun ni.
Aku plan nak keluar cari kain warna hijau plain pulak.

Saturday, November 21, 2015

Foot fracture.

Any patient yang mengalami kemalangan (motorvehicle accident@MVA, sports injury, workplace injury, etc) tak semestinya perlu melakukan XRay.

Bila 'wajib' buat XRay?
- Bila suspek ada crack (retak) / fracture (patah).

Apa yang boleh dilihat dalam Xray untuk kes macam ni?
- Untuk kes sebegini, kita boleh tengok tulang (Kalau tisu luka kita tak boleh lihat dalam XRay).

Kenapa para doktor selalu refuse /menolak apabila pesakit request buat XRay?
- Tiada indikasi.
  (Jika doktor suspek kes terseliuh, tak perlu buat XRay).
- Sinaran radiasi XRay adalah salah satu penyebab kanser.

Okey, faham ye semua?
Jom teliti gambar kat bawah ni samada ada berlaku fracture atau tidak..

Atas : AP view XRay Lt foot.
Bawah : Lateral view XRay Lt foot.
Nak buat diagnosis ni bukan setakat tengok filem XRay je boleh terus buat diagnosis. Kena relate dengan symptoms & signs yang ada pada pesakit terlebih dahulu, k. (Banyak lagi perkara lain yang perlu diketahui sebenarnya. So, jangan marah bila doktor banyak tanya soalan kerana doktor sedang berusaha membantu anda).

Untuk kes ni:
Pesakit mengadu sakit di bahagian ibu jari, jari kedua & jari ketiga kaki kiri.
Walaubagaimanapun kene clarify kawasan mana yang paling rasa sakit 
-> jari ke2 paling sakit + bengkak + tak boleh gerak.

So, dah tau kan tulang mana yang patah?

Untuk buat diagnosis pulak, kena tahu nama tulang terlibat.


Full diagnosis -> Closed undisplaced fracture proximal phalanx of 2nd toe left foot.

Friday, November 20, 2015

MALUS AMPHEX in Lahad Datu /2015.

Gambar kiriman dari suami nun jauh di perantauan Sabah & Sarawak..
.... Buat pengubat rindu di hati.





Semoga Allah cekalkan hatimu, sayang.

Thalassaemia screening - Part2.

Soalan dari rakan blogger, Siti Zulaikha:If Hb & MCH normal, but MCV low..Is it considered TRO Thalassaemia?
Thanx pada SZ sebab sudi berkunjung ke sini :)
Aku akan cuba menjawab soalan SZ sebaik mungkin. Please proceed below ...

Untuk memahami penerangan aku, better korang baca jugak 3 tajuk yang aku pernah up kan sebelum ni, so that takdelah korang kompius sangat.
2. Apa itu thalassaemia?
3. Anaemia

Dan lagi ... korang kena tau sel darah apa yang terlibat. Sila fokus pada sel darah merah sahaja.

Ini adalah gambarajah sel-sel darah yang melalui pembuluh darah (blood vessel).
*Sel-sel darah -> Red blood cell (RBC), White blood cell (WBC) & Platelet (Plt).
 Bawah ni pulak adalah gambarajah sel darah merah yang dah dibesarkan.
Warna merah -> Sel darah merah @ Red blood cell (RBC) @ erythrocytes.
* Sel darah merah berbentuk donat, cuma tiada lubang macam kuih tu :)
* Setiap sel darah merah mengandungi haemoglobin (Hb).
Dalam kotak -> Haemoglobin.
Warna biru -> Molekul oksigen (O2).
Fungsi Hb -> Mengikat molekul oksigen & mengangkutnya ke seluruh badan.
Ini penerangan ringkas berkenaan MCV, MCH & MCHC.

MCV, mean corpuscular volume = purata saiz sel darah merah.
- Kalau MCV low, meaning RBC tu small (called microcytes).
- Makin kecil sel darah merah, maka makin kurang hemoglobin (Hb) yang boleh fits dalam setiap sel. Maka, makin kurang O2 yang diangkut ke sel-sel dalam badan.

MCH, mean corpuscular hemoglobin = purata hemoglobin mass dalam setiap RBC (sel darah merah).

MCHC, mean corpuscular hemoglobin concentration. Kalau MCHC low maknanya RBC tu hypochromic @ paler than usual.

JAWAPAN:
- Biasanya kalau MCV low, MCH & MCHC akan turut low.
- Kalau Hb normal, tapi MCV low -> tetap ada kemungkinan pesakit mengalami thalassaemia minor/ trait.
- Plan seterusnya bergantung pada sejarah penyakit & pemeriksaan fizikal juga.
- Kalau MCV tak terlalu rendah, tak salah jika repeat FBC terlebih dahulu sebelum proceed to the next test such as FBP, Hb Analysis & DNA Analysis.
- Klinik atau hospital kerajaan hanya melakukan setiap ujian darah bergantung indikasi.
- Jika pesakit tiada masalah kewangan, secara personal saya syorkan anda straight away do all the other tests so that u all are able to get  early diagnosis.

Tuesday, October 20, 2015

Demam Kepialu / Tifoid.

Assalam semua. 
Maaf lama sangat tak bersiaran dek kerana kekangan masa. 
Kat bawah ni nak share info yang aku dapat dari wassap group doctors. Then, aku copy paste je dari Portal Web Rasmi KKM sebab info ni dah concise. So, selamat membaca :)

http://kpkesihatan.com/2015/10/19/kenyataan-akhbar-kpk-peningkatan-kes-demam-kepialu-di-wp-kl/
Sambungan seperti di bawah...

Di Malaysia, sejumlah 785 kes- kes demam kepialu telah dilapurkan pada tahun 2003

( Kadar insiden 3.13 /100,000 penduduk )


Apakah jenis-jenis makanan yang biasa di kaitkan ?
  • Makanan yang tidak di bersihkan dengan sempurna
  • Makanan bercengkerang ( Etok, kerang, kepah, kupang, lala dan tiram )
  • Sayuran mentah (ulam dan salad)
  • Cendol
  • Susu mentah
Apakah tanda-tanda dan gejala ?
Kebiasaannya gejala akan muncul selepas 1 - 2 minggu tetapi ia juga boleh berlaku dari 3 hari hingga 3 bulan selepas pendedahan.
Gejala :
  • Demam berterusan dan berpanjangan, suhu melebihi 40 ˚C
  • Cirit birit
  • Sembelit
  • Sakit perut
  • Sakit kepala
  • Sakit badan / lemah / letih lesu
  • Kurang selera makan
  • Batuk tanpa kahak
  • Denyutan jantung perlahan ( bradycardia )
  • Ruam (bintik merah pada bahagian atas badan)
  • Bengkak limpa dan hati
Bagaimanakah penyakit ini merebak ?
  • Melalui makanan dan minuman yang tercemar oleh tinja (najis ) manusia yang mengandungi bakteria salmonella typhi.
  • Melalui makanan dan minuman yang di sediakan oleh pembawa bakteria (typhoid carrier)
Komplikasi Penyakit
  • Menyebabkan kematian jika tidak mendapat rawatan awal dan secukupnya
  • Seorang yang tiada tanda / simptom atau sembuh dari demam kepialu boleh menjadi pembawa bakteria kepialu (Pembawa Typhoid).
Rawatan
  • Perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan awal.
  • Rawatan dengan antibiotik seperti chloramphenicol , ampicilin, ciprofloxacin biasanya diberikan
Bagaimanakah untuk mencegah Demam Kepialu ?
  • Basuh tangan dengan menggunakan sabun dan air selepas ke tandas dan juga sebelum menyediakan makanan
  • Hanya makan makanan yang telah masak sepenuhnya
  • Elakkan makanan dan minuman berisiko seperti sayuran mentah / ulam, buahan, makanan dari penjaja, ais semasa berlakunya wabak.
  • Minum air yang telah dimasak atau air yang telah dibotolkan.
  • Elakkan ais kecuali ais yang di buat dari air yang telah dimasak atau air yang telah dibotolkan
  • Mendapatkan Pelalian Vaksin Demam Kepialu
  • Kekalkan kebersihan dan sistem pembuangan tinja najis yang sesuai terutama salepas banjir atau bencana alam
  • Hanya gunakan air bersih untuk penyediaan makanan
Apakah tindakkan jika saya disyaki mendapat penyakit demam kepialu ?
Jumpa doktor anda segera.
Semakan Akhir     : 26 April 2012
Penulis                  : Dr. Aaisah Senin
Penyemak             : Dr. Marzida Abd Latib

Wednesday, September 23, 2015

Penyakit fizikal / mental.

Makin hari, makin ramai pesakit yang didiagnos mengalami/menghidap:

- TB (Tuberkulosis)
- HIV
- Kegelisahan
- Kemurungan

Penyakit TB & HIV as u olzzz know adalah penyakit berjangkit. Ape yang aku nampak, TB ni semakin meningkat ekoran lambakan pekerja asing kat Malaysia ni. Peningkatan HIV pula adalah secara tularan seksual berbanding penagihan dadah secara suntikan. And surprisingly,  tularan secara homoseksual (hubungan sejenis) adalah tinggi berbanding heterosexual.

Kegelisahan & Kemurungan pula dikaitkan dengan penyakit/masalah mental. Korang rase kenapa?  Bagi aku, ini ada kaitan dengan tekanan hidup dalam zaman yang serba mencabar ni. Most cases yang aku jumpa disebabkan tekanan di tempat kerja. Terlalu banyak program /projek nak kene handle, kene patuhi banyak SOP...banyak audit. What to do...nak hidup perlukan duit. And nak duit kene kerja.

Take care ye u olzzz & jaga-jaga.

Monday, August 24, 2015

Tiada sudahnya dunia yang dicari.

Kesibukan seringkali buat aku terlupa peranan, tugas & tangungjawab sebenar aku di dunia ni.

Nikmat yang ada pula seringkali aku gunakan pada jalan yang salah.

Mujur aku masih diberi nafas untuk perbetul segalanya. Syukur Ya Allah..

* This song did remind me untuk kembali pada-Nya, iaitu Allah Tuhan Yang Esa.
Credit to - http://liriknasyid.com

Kelulusan Penempatan Kanak-Kanak Ke Tahun 1 Sesi Persekolahan Tahun 2016.

Masih ingat tajuk ni?
Permohonan penempatan murid sesi persekolahan Tahun 1/2016 & 1/2017.

Okey, alhamdulillah penantian seorang mama dah berakhir. At last, skolah dah pos semula envelope jawapan menandakan Abe dapat masuk Darjah 1 sekolah tu. Kalaulah tak dapat sekolah tu memang teruklah mama sebab sekolah lain dah menyimpang dari laluan rumah ke tempat kerja mama.

So, kat bawah ni lah surat kelulusan tu.

Apa tugas mama sekarang?
Pergi semula ke sekolah untuk buat pengesahan penempatan anak mulai 1/8/15 - 30/8/15. Kalau mama tak patuhi benda ni, penempatan anak boleh dibatalkan.

Apa nak bawa masa urusan pengesahan.
1. Sijil Lahir Asal.
2. Surat Kelulusan ini.

Itu saja.
Sok mama ambik pm off k :)

Saturday, August 22, 2015

Confirm ke suami korang takde skandal?

Susah jugak jadi terlalu open-minded ni ea.. Ramai pulak yang datang mengadu 'nasib badan'..hehe..
Selfie - malam sebelum raya.
Tujuan sebenar aku sharing cerita2 camni bukan tujuan nak mengaibkan sesape. Sekadar nak share realiti kehidupan zaman sekarang yang banyak menggugat keimanan.

Okey, nak cerita kawan aku ni secara fizikalnya memang perfectlah - tall, dark & handsome. Tak gemuk & tak kurus sangat. Muka bersih, licin. Dressing very smart. Ditambah pulak dengan gayanya yang very calm & sopan. And 1 more thing, die suka merenung & bercakap ala2 nak ajak ko flirting ngan die. That's why lah ramai yang 'cair' dengan dia. Makcik2 pulak siap nak buat menantu tapi apakan daya die ni umo 21 dah kawen & anak first pun dah form 2 (anak pun handsome like father like son gitew).

Dia btau aku sejak kawin ramai gila skandal die (Sebelum kawin tak pulak banyak gf). Most of them pulak adalah bini2 orang. Anak dara adalah jugak tapi x ramai. Tapi orang kate, kalau bertepuk sebelah tangan tak berbunyi kan? Kawan kakak die pun (bini orang ler jugak) sampai sekarang cuba nak 'tackle' die. Huhhhh...

Ada orang jenis suka 'test market' kan? Samalah cam dia ni. Yang dia test sume dapatlah. Ngan aku skali dia test (dia sendiri bagitau aku) tapi oooppsss sorry kite kawan saje k.

Tak pernah kantoi ke ngan wife?
Ermmm...kat rumah memang dah janji ngan skandal tak boleh message or what's app (WA). Kalau nak WA boleh tapi tengah malam, bila wife die dah tido. Nombor skandal tak boleh save dalam fon (dia boleh ingat pulak tu..cemane tah). Handphone tak letak password. Lepas tu, letak je handphone merata-rata kat dalam rumah..dengan kata lain jangan dok 'melekat' ngan handphone dalam rumah.

Bila berjumpa?
Time kerja je lah. Or jumpa malam kejap bagi lah alasan jumpa kawan-kawan tapi jangan kerap nanti suspicious. Keluar tu takyah smart2 sangatlah kan. Then, kalau nak jumpa lama sikit, sama2 ambik cuti tapi masa keluar rumah dressing cam nak pi keja cam biasa.

Aku tau banyak lagi benda die x cerita. Takkanlah die nak cite semua kat aku pulak kan. Tapi, hakikatnya die tengah proses nak berubah sebab dia sebenarnya sayang kat anak bini dia. And aku pun slalu remind die ingat dorang. Bini die ok je putih & muka bersih. Cuma chubby (die prefer pompuan skinny) & muka tak mekap langsung. So, nampak pale.

Lagi satu, ni aku nak remind para isteri..ramai suami suka manja-manja, peluk-peluk. Pendek kata, suka flirting masa kat rumah. So, korang layanzzz k. Selebihnya korang pikir sendiri :).

Apepun, aku harap yang terbaik buat dia.

Sunday, July 26, 2015

Terjerat cinta lelaki muda suami orang.

Aku nak share 1 kisah benar yang terjadi kat kawan baik aku sendiri,N (atas kebenaran beliau).

N seorang pegawai (takpayah tau keje katne lah ea). Suami N pun pegawai. Anak 4 orang. Dia ni sorang yang setia - tak pernah terniat nak 'pasang lain'.

Awal perkahwinan biasalah hidup bahagia walaupun selalu je kena tinggal suami atas alasan kerja. N dah biasa uruskan semua sendiri. Tapi, setelah bertahun kawin, lama-kelamaan dia dah x larat sebab suami x pernah ambil kisah hal rumahtangga - semua dia jelah yang tetap kena uruskan sendiri. Kalau dulu anak tak lasak lagi xpelah. Sekarang penat wooo semua tengah membesar.

Lama-kelamaan N makin rasa geram & bosan dengan rutin harian dia. Sampailah dia mula berjinak2 dengan what's app, we chat & buat new FB account - then berkawan dengan lelaki2 lain. Mempunyai rupa paras yang boleh kata cantik juga, body 'maintain' macam anak dara & status pegawai buatkan ramai lelaki yang nak rapat dengan dia. Ramai yang ajak keluar & ramai jugak yang ajak ke hotel (pepaham). Tapi dia taknak. Sekarang banyak kes bunuh, simbah asid aku bgtau dia jangan buat hal.

1 hari masa kerja...
N jumpa 1 client, Z (seorang cikgu) yang boleh kata handsome. Hidung mancung. Kacukan Pakistan lah katakan. Dan mereka berjumpa beberapa kali lepas tu atas urusan formal. Kali terakhir berjumpa hati rasa terpaut. Lebih2 lagi bila tau si jejaka tu single. Rupenye si dia pun rasa yang sama. Lepas2 tu masing-masing pun mula berbalas mesej, wassap & call hingga lewat malam untuk melepaskan rindu. Hinggakan pada 1 pertemuan (rupanya rumah si dia dekat-dekat situ je). Suami N jarang ada rumah that's why x jadi hal.

Lama-kelamaan cinta makin berputik. Tiap hari lepas kerja confirm jumpa. Kadangkala bukan berdua,tapi sekali dengan anak-anak. Itupun atas permintaan Z. Z bgtau sebenarnya dia duda anak sorang. Isteri tinggalkan dia sebab jumpa kekasih lama. Isteri dah kawin & dapat sorang anak lagi. Hak penjagaan anak (Darwisy) pada Z tapi dia bagi ex-wife sebab kesiankan ex-wife. Tiap2 bulan dia akan ke Ipoh, Perak kerana tengok Darwisy.

Z seorang lelaki & insyaallah suami yang baik. Dia suka berbincang hal rumahtangga & ada perancangan masa depan. Dia memang selalu ambil berat hal anak-anak N (tak macam suami N yang mengabaikan anak-anak sendiri). Bawak dorang keluar pergi main kat playground, main kat Giant, makan kat luar, pergi kedai ikan, pergi gunting rambut, pergi beli food kat bazar, beli baju raya dll.

Kalau dengan N lagi toksah cakaplah - dah macam husband-wife. Selalu je keluar sorong troli kat Tesco, Zemart dll untuk beli barang keperluan rumah. Memang dorang x kesah kalau ada yang mengenali nampak. Sebab kawan aku tu dah memang plan nak kawin dengan Z. * Actually setahun sebelum kenal Z lagi N dah mintak cerai dari suami. Cuma dia tak sampai ke mahkamah je lagi.

Awal perkenalan dengan Z (April 2015) memang dia dah solat istikharah. Dan mungkin kerana Tuhan nak tunjuk beberapa penipuan duit yang Z lakukan kat dia terbongkar. Tapi, Z selalu bagi macam-macam alasan. Kerana sayang, dia bagi peluang demi peluang. Beribu jugaklah duit habis.

Seminggu sebelum raya hinggalah hari raya - Z tak dapat dihubungi. Fon memanjang off. Mesej & wassap x berbalas. Adelah sekali dia reply lepas beberapa hari. Katenye dia nak spend time dengan Darwisy harap faham sebab jumpa Darwisy jarang2 sedangkan jumpa N tiap2 hari. Hati N mula rasa x sedap.

Hari raya kedua,18/7/2015.
N kontek jiran dia - dorang suami isteri pernah kerja di sekolah yang sama dengan Z. Terkejut gila N bila dapat tau Z sebenarnya technician komputer kat sekolah tu, bukannya cikgu mahupun kaunselor & cikgu dalam exam board upsr. Dah pulak Z kata pergi UUM baru ni sebab nak lapor diri sebagai pensyarah Computer Science. Erkkk...habis tu dia ke mana? N mula fikir sebenarnya Z ada girlfriend lain.

Tak lama tu N dapat mesej daripada jiran dia mengatakan Z cuma ada kereta Saga & bukan Ford seperti yang selalu dia drive time dorang keluar. Hasil 'siasatan' lanjut, rupenye tu kereta isteri dia. Memang hancur luluh hati N. Harapkan pagar, pagar makan padi (betul ke perumpamaan aku ni?). Nak kata apa lagi - semua kebenaran diterima dengan akur walaupun terasa begitu pahit.

Kesian gila aku kat N. Tapi nak buat macamana takkan nak cerai & jadi bini no 2....
The End.

Wednesday, July 15, 2015

Open Access Endoscopy ~ detect stomach or oesophageal cancer early.

Surat arahan oleh Ms. Jasiah Bt Zakaria.
Ketua Jabatan Pembedahan, HTJS.
Merupakan 1 sistem perkhidmatan endoskopi yang membolehkan Pegawai Perubatan dari KK (Klinik Kesihatan) membuat rujukan terus ke Unit Endoscope Suite tanpa melalui proses rujukan ke SOPD terlebih dahulu.
~> boleh cepatkan waiting time pesakit yang disyaki menghidap barah esofagus/ perut (upper gastrointestinal).

Ditawarkan kepada semua KK di seluruh N.Sembilan.

Marks' Quadrant. 
Pesakit yang layak dirujuk untuk Open Access Endoscopy adalah pesakit dengan jumlah skor Marks' Quadrant -> 10 atau
lebih.

Flow chart/ Carta Alir:
1. Skor 10 atau lebih.
2. Doktor isi Form Open Access Endoscopy.
3. Staf KK call direct ke Unit Endoscope Suite untuk dapatkan tarikh & masa temujanji (No Tel 06-7683008).
4. Pesakit bawa pulang Form Open Access Endoscopy ke rumah.
5. Pesakit hadir ke Unit Endoscope Suite pada tarikh yang ditetapkan bersama borang tadi.
6. Endoskopi dijalankan.
7. Keputusan:
- Jika negative: rawatan sepatutnya akan diberi.
- Jika positive: siasatan lanjut perlu dijalankan.
Form Open Access Endoscopy.

Exclusion criteria for Open Access Endoscopy :
1. Pesakit yang telah didiagnos menghidap 'Upper Gastrointestinal Cancers'.
2. Pesakit yang baru menjalani endoskopi kurang dari setahun atau dalam proses temujanji.
3. Pendarahan 'Upper Gastrointestinal' akut.
4. Kes kecemasan (Yellow & Red Zone).
5. Pesakit yang sedang dalam rawatan di wad.
6. Pesakit yang dimasukkan ke wad kerana komplikasi kanser 'Upper Gastrointestinal'.
7. Pesakit tenat.
***********************************
OGDS
(Oesophagogastroduodenoscope).
* Inilah gambar Endoscope yang dimaksudkan.

Beautiful Hana from UNICEF.

Weekend..
First week Ramadhan.

I came out from Maybank after made a money transfer when a girl named Hana from UNICEF approached me. She looks boyish, but is actually a very polite girl & has a kind heart too.

Hana had resigned from being a lab engineer and become a UNICEF volunteer. I like her because she memang baik sangat.

Hana introduced me regarding donation for UNICEF which can automatically be deducted from our credit card ( cara lain x sure..heheh). The good thing is, eventhough kita keluarkan duit, we can claim back in e-filing (Lembaga Hasil Dalam Negeri).

Form nye macam kat bawah ni..
Ongoing Pledge Donor Form.
Boleh deduct setiap 1 bulan / setiap 6 bulan.
Donor Checklist.
Pilihan RM38 atau RM58 sebulan.
Atau,
RM228 atau RM348 dalam masa 6 bulan.
Sijil Penghargaan.
Sticker kereta pun dapat, tapi lupa snap gambar.

Wednesday, July 8, 2015

3 Skirt D.I.Y & Garment steamer MORGAN.

Baru ni aku ada cite tentang Mesin Jahit Tepi SINGER & Mesin Jahit TOYOTA aku kan..
So, kat sini aku nak share skirts yang aku dah jahit menggunakan mesin2 jahit kesayangan aku ni.
Kiri: Skirt chiffon hitam-merah.
Kanan atas: Skirt chiffon hijau-oren-hitam.
Kanan bawah: Skirt hijau ber'kaki' (kain biasa).
Kalau nak buat tempahan dah boleh ni (hehe..melawak je).

Yang ni pulak garment steamer MORGAN - RM180. Murah kan? Jenama lain mahal, antara RM4++ - 5++. Yang ni pun dah kira okey, senang aku nak iron pakaian dari chiffon material especially skirt aku tu & tudung layer aku. * Psstt..sekarang dah jarang sangat pakai shawl pi klinik, sebab malas dah aku nak lilit2.

Tuesday, July 7, 2015

MGTT - untuk semua ibu mengandung.

MGTT atau Modified Glucose Tolerance Test merupakan ujian untuk mengesan paras gula dalam darah. 

Cara:
- Patient perlu berpuasa malam.
- 'Darah puasa' akan diambil keesokkan pagi.
- Then, ibu mengandung akan diberi minum air gula (ikut sukatan standard). * Mesti habiskan. Tahan, jangan termuntah nanti ujian x valid.
- Darah akan diambil semula 2 jam dari waktu habis minum air gula.

Rujuk surat kat bawah... 
Arahan dari Dr. Krishna, HOD O&G, HTJS.

Semua ibu mengandung yang berdaftar di semua KKIA di N.Sembilan diWAJIBkan melakukan ujian saringan MGTT pada :
1. Tempoh awal kandungan, dan
2. Pada usia 28 minggu kandungan.
* Berkuatkuasa 1 Ogos 2015. 

Sunday, July 5, 2015

Tabung Bangunan PASTI Negeri Sembilan.

Dulu...
Orang wakafkan tanah persendirian untuk mendirikan rumah ibadah (masjid/surau), tanah persendirian untuk dijadikan perkuburan Islam dll yang mana hanya mereka yang mampu saja boleh berbuat demikian.

Sekarang...
Sangat banyak saluran untuk melakukan wakaf/infak harta kita. Walaupun dengan harta yang tidak seberapa, insyaallah sumbangan yang kita niat untuk wakaf mampu meringankan beban mereka yang memerlukan.
Cth : Sijil wakaf Al-Quran.

Rasa nak wakaf la ni jugak?
Meh tengok bawah - ni kupon waqaf & infaq sekolah anak aku. Jom sama-sama kita MELABUR UNTUK SAHAM AKHIRAT. Kalau bukan sekarang, bila lagi?
Dengan ini, saya bersetuju untuk
mewaqafkan dan menginfaqkan
atas nama
.........................................................
sebanyak RM20 bagi tujuan
Tabung Bangunan PASTI N.Sembilan.

Selagi mana bangunan tersebut digunakan untuk menuntut ilmu pada jalan Allah, selagi itulah kita akan mendapat ganjaran pahala, insyaallah.

* Siapa nak waqaf, boleh wassap aku ~ 017-3841198. Bagi details nanti aku pos kupon ni sebagai bukti korang waqaf/infaq.

Sekadar renungan...
(Sumber - Google).


Related topics:
~ Pertemuan 3 Penjuru & Laporan Prestasi Murid.
~ Peperiksaan Pertengahan Tahun PASTI N.Sembilan.
~ Pendaftaran PASTI Al-Islamiyyah 2015.
~ Pendaftaran PASTI Al-Mawaddah 2015.

Friday, July 3, 2015

Mesin jahit tepi SINGER.

Dah lama betul aku mengidam mesin jahit tepi SINGER ni. At last, minggu lepas sampai jugak bende alah ni kat rumah aku lepas seminggu aku order + buat bayaran.

Selama ni aku memang suka buat credit card installment kalau rege barang elektrik lebih 1k. Rupenye kalau kat SINGER ni susah - kene sain perjanjian bagai. Kene ada copy IC aku, IC husband, paid slip dll. Siap kene bgtau kerja apa sebab nak masuk sistem. Memang lecehlah. Last skali aku swipe je credit card aku - RM14++. Kira setel dengan bank jelah pasni :D. (* Kalau buat bayaran ansuran tunai, rege kira lebih tinggi lagi.)

Aku xtau experience orang lain berurusan dengan pihak SINGER. Tapi apa yang jadi kat aku buat aku serik nak beli barang kat SINGER lagi. Selama aku beli barang kat kedai elektrik lain or kat AMWAY semuanya smooth jer.

Satu hal lagi - Technician. Susah betul SINGER kat Rahang, Seremban ni nak arrange technician ajar aku cara guna mesin jahit tepi ni. Banyak kali jugaklah aku call push dorang hantar technician cepat sebab dah lebih seminggu kot tapi hampeh jer. Dorang kata nak 'call back' aku.. tapi hampeh je. Lain masa pulak dorang cakap technician dah 'on the way' padahal technician kata SINGER tak inform dorang pun.

But, neway....
Taraaaaaaa.....
Mesin jahit TOYOTA aku dah dapat 'kawan baru',

Aku beli yang 4 benang.
Actually aku rasa kalau beli yang 3 benang pun dah okey.

Cara pasang benang.
Initially fail banyak kali tang ni.
Korang tengok jelah berselirat.-selirat benangnya. But it's ok - practice makes perfect.

Ni kat bahagian tepi untuk adjust jahitan tu nak rapat-rapat or jarang-jarang.
Mesin jahit tepi SINGER ni comes with CD & manual book (as usual). Technician tu ajar aku jahitan 'edging' je..yang basic. Katenye dalam manual & cd ada macam-macam lagi aku boleh explore. Ermmm...x kisahlah. Setakat seminggu ni pun dah banyak jasa mesin ni kat aku.

Yang bestnye... Aku dah berjaya buat 1 skirt labuh untuk diri sendiri. Yang tu aku share kemudianlah ea. Hihi.
~> 3 skirt D.I.Y

Thursday, July 2, 2015

Pertemuan 3 Penjuru & Laporan Prestasi Murid.

Sebelum ni aku ada tunjuk jadual pekse & markah 'exam' papers Abe kat SINI.

Ni pula nak cerita aku attend Pertemuan 3 Penjuru sekolah anak aku (PASTI) ~ 30/6/2015. Tadika 6 tahun je pun... bukan UPSR or PMR ye korang :D

Kenapa disebut 3 penjuru?
Sebab pertemuan ni melibatkan parents - murid - guru.

Feedback guru kelas?
Alhamdulillah amat memberansangkan. Tak sangka peningkatan mendadak berbanding masa dia tadika PASTI 5 Tahun. Kat rumah perangaiiii... nauzubillah. Mengada-mengada terlebih. Kat sekolah... alhamdulillah cikgu Fatihah kata dia berani, rajin - jumpa wording pape pun semua diejanya, suka volunteer tolong cikgu, dll. Cikgu kata Enche Adam (panggilan kat sekolah) is one of his fevret student.

Ni report dia yang aku ambik baru ni.
Abe dapat no 2 dalam kelas untuk pekse pertengahan tahun ni (Mase 5 tahun dia dapat no. 6). Markah keseluruhan 772/800. No. 1 gegirl ~ markah 778/800. Actually cikgu target dia yang no 1. Tapi, takpelah..tadika je pun. Hehe..

Wednesday, June 17, 2015

Mama One Stop Bakery & Cafe.

Mama One Stop Bakery & Cafe
Kampung Sentosa, Senawang
Seremban.

Tempat yang aku selalu lepak ~ almost everyday (except hari Isnin sebab tutup).

Apa yang best kat sini?
- Donat2 kat sini sedap (macam-macam flavor - ada saiz besar & saiz mini)
- Ada nasi lemak, nasi ayam, macam2 mee western food, etc.
* Favourite aku -> mee kari.

Kedai ni tepi jalan je.
Tapi kawasan sini memang crowded.
Kedai ni pun selalu full je.
Time balik kerja pukul 5ptg tu kalau lambat datang, memang susah gila nak dapat parking. Masa balik pun susah gila nak keluar parking. 

' Kedai dalam taman ' - memang damai je rasa kalau lepak makan kat sini.

Tuesday, June 9, 2015

Kursus: Traumatic SCI (Spinal Cord Injury).

SCI ~> Kecederaan saraf tunjang (mengakibatkan lumpuh anggota badan).
Topik ni lebih kepada pendedahan kepada anggota kesihatan. Mana tau ada yang berminat untuk join Rehab Team :)

 Essentials of SCI Rehabilitation.
Tarikh:
8-9 Jun 2015.
Tempat:
Auditorium Gemilang, HTJS. 
Anjuran: 
Jabatan Perubatan Rehabilitasi, HTJS.

Topics :
Skin Care :
- Braden Scale Assessment
- Prevention, Management, Grading

Bladder Care :
- Bladder Program
- Video presentation on CIC
(Clean Intermittent Catheterization)

Bowel Care :
- Introduction to bowel program & pharmacologic agents
- Bristol stool chart (How to use?)
- Manual evacuation

 ISNCSCI
International Standards for Neurological Classification of Spinal Cord Injury.

SCI :
- Introduction to ISNCSCI
- Classification
- Case scenarios
- Predicting outcomes following SCI
- Suggested equipments
- Modified exercise
- Life experience

ASIA Impairment Scale (AIS)
- Kena isi semua kotak kosong untuk tujuan. ' Classification of SCI '.

* Yang mencabar ~> Pre Test /Post Test :)

Wednesday, June 3, 2015

Allergy Prevention Talk.

Firstly aku nak apologize sebab aku tak pergi pun talk ni (tak dijemput :)

Niat aku post ni sebab nak korang tau yang pihak kesihatan ada guideline untuk manage /treat patients with allergies, etc.

 Are you suffering from allergies? 
Allergy Prevention Talk. 
23rd May 2015/ 8am - 1pm
Auditorium Gemilang, HTJS.

- Allergy in Malaysia- 20th century epidemic. 
- Malaysia Allergy Prevention Guideline / Allergy Prevention Through Nutrition Intervention. 
- Health economic through allergy prevention.

Tuesday, June 2, 2015

Program Fiqh Wanita.

Wanita dan penceraian
" Musibah atau rahmah? "

9 Jun 2015 / Selasa.
8.00 pg - 1.00 ptg.
Pusat Dakwah Islamiah Paroi, NS.
Yuran: RM10 / orang.

Adjust absorber ~ HI-LOW.

Autopublish entry.

1/6/2015
Rahang.
Kat bengkel mechanics cina TShirt seragam MOHAWK yang hensem2. Tu diaaa ayat-tak-ingat..(sambung sendiri).
Gi dengan kawan, Cikgu Z.


Entri lepas aku ada cerita pasal Rim Vossen 17 dan GAB SS Series Suspension H/Stream.

Masa tu aku mintak pomen / mechanic adjust tinggi 2 jari je. Konon nak 'lowered' lah. Padahal tayar jadi dekat sangat ngan body kete. Rosak teruk gak tayar lepas lanyak 2 bulan.

So, rini sempat hantar kedai mintak naikkan semua absorber dalam 3 jari setengah. Upah RM50.

Alang-alang tukar wiper skali ~ RM140.
* Wiper lama dah uzur sangat bila hujan lebat tak nampak langsung.