Wednesday, June 20, 2012

Rumah tetap kosong


Sedih betul..sampai sekarang..hanya concrete table yg ada di dapur. Yg lain semua xblh buat lagi memandangkan plaster ceiling belum dipasang. Plaster siling plk tak boleh dipasang angkara kerja wiring yg belum setel selepas berlaku electric trip. Huh..mcm2 masalah timbul. Tapi, lagi satu yg aku geram..cina yg deal ngan aku ni..ritu yoyo o bila aku cakap nk design itu ini segala bagai dia on aje..tp bila tang dah nak start dia kata..."Dapur you xboleh buat itu macam.." Mcm2 yg kitorg design xboleh dilaksanakan. Dia pulak x reti2 nk design. Kontraktor hape ntah. Ermmm..sabau jelah. Deposit dh byr riban2..tp keje xsampai 10% lagi.. Ape nak jadi ni?

Monday, June 11, 2012

Rumah baru.

 Hai..kali ni nak luahkan perasaan yg gembira..
Nape tiba2 gembira sgt ni ek?
Sebab nk masuk rumah baru.. Bulan lepas da ambil kunci..
Ruang tamu.
Susunan tangga yang 'membesarkan' ruang.
Dapur
Fooohhhh serabut betul nk masuk rumah baru ni...mcm2 benda nak pk..

Antara perkara yg telah discuss :-
1. Kitchen cabinet + table top + built-in cupboard = RM21 000.
2. Grill = RM3400 (Pintu n tingkap depan jer buat rod iron..kalau 1 rumah rege RM5000).
3. Railing curtain yg double (aluminium) RM380.
4. Hood & hob jenama LEBAN rasenye..made in Germany ( bkn China tau..) RM1688 (tgh promosi hebat).
5. Kipas ELMARK 5 blade (5pcs), lampu pagar (1pair..12"), cermin toilet + kaca alas nyer (3 pairs) + penyidai baju.. = RM2300. .. Xreti nak sebut spesifik nama2nyer..nanti letak gambo baru tau kan..nak imagine pon susah ni.
6.Wiring...byk gile point yg kitorg tambah..then, 1 rumah kitorang wat downlight. Senang..malas nk pikir untuk cari lampu cantik yg brrgayut2 tu..kalau salah pilih x ke naya..nk kene beli yg len plk.. Wiring jer dh RM3000. Aircond hold dulu..coz nk tanam jer da RM400 lagi.
7. Langsir blm beli lg. Tgk2 yg cantik kt Nilai tu ermm..RM48/meter.
8. Sofa belum beli lagi. Sofa L-shaped fabrik RM3+++..leather RM4+++. Actually cari yg corner sofa jenis fabrik. Tapi, few kedai kate klu nk corner cuma ada leather jer.. Pening2.

Huh..dekat RM40k jugak total sume..abishhh duit simpanan.. Atas tu gbr rumah kosong. Bila ada masa..update lagi perkembangan renovation rumah.

Wednesday, May 16, 2012

Hadiah best untuk ibu2 mengandung.

Sedang survey set bersalin?
Setakat yg saya jumpa..Set bersalin Tropical Herbs yang paling murah.. ...cuma RM293..mmg lengkap + FOC Bengkung Perut Kapas. Dengan pembelian 1 set bersalin Tropical Herbs juga, anda layak mendapat mana2 satu hadiah di bawah pada harga diskaun. Harga asal kedua-duanya RM169.00.
Promosi 1 : Harga Diskaun RM19.90
Promosi 2 : Harga Diskaun RM35.00
Rase2nye badan anda berbau tak? Ketiak hamis tak? Tentu anda jawab tak, betul kan? Tapi, kalau ada org tegur tu..jgn xambil peduli..mungkin mereka menegur bau badan anda dengan nada bergurau kerana takut anda terasa.. Saya guna Roll-On antibacterial body series..takde alkohol.. Ketiak mmg sentiasa kering.
Harga Rm21 (bukan ahli). Mcm mahal kan? Actually tak..Deodorant ni tahan 6-7 bulan bagi penggunaan 2kali sehari (100mL). Maka, sebulan baru RM3-4. Kenapa ia berbaloi..kerana ia tahan selama 48jam..bukan mcm deodorant biasa..pagi jer wangi.. petang dh hangit.. MMg bagus ni! Saya n husband masing2 gunakan. Bagi yang inginkan tempahan..boleh email/ sms saya. Pembelian 10 dan ke atas..saya bagi diskaun.

Artistry Essentials.

Semenjak guna Produk Artistry..saya dah x risau pasal jerawat…asalkan saya guna produk dengan cara yang betul 2 kali setiap hari. Tapi, biasalah..penat2 balik kerja..(then time xsolat pulak tu..) kerap jugak xgunakan pencuci muka..cuci dengan air je..mmg ler naik jerawat.
Mula2..even pakai compact powder jer..mesti guna Make-up remover..brand2 lain yg saya pernah guna sangat oily..tp tidak sekarang..mmg sejuk je bila kene kat muka..then, water based…mudah sgt kalau nak cuci. Cleanser pon best sgt! Toner best! Facial lotion best SPF 15 UVB/UVA. Produk ni dari tumbuh2an. Dan yang penting HALAL..
Selain tu..saya juga guna Pure white essence – nakkan even skin tone, spot correcter – utk pudarkan jeragat kt muka, eye crème – mata dah x sekusam dulu + dah xde lingkaran gelap. Anti- blemish pon best – mmg jerawat cepat kering, xsampai seminggu. Kalau dah bosan dengan produk yg u ol guna, bertukarlah kepada product yang LEBIH BAGUS! Buka You Tube > search Artistry > sponsor of Miss America… jangan x percaya!!! Email saya : n.azalea@yahoo.com atau shikin1401@gmail.com

Awet muda dengan antioksidan

Tentu ramai yg pernah dengar ttg antioxidant,kan? Natural antioxidant of course dapat dari sayur2an & buah2an. Tapi, most people mmg tak cukup makan sayur & buah. That’s why mesti ambil dari supplement.Antioxidant mmg diperlukan oleh setiap orang. Fungsi? Dalam bahasa yg mudah.. untuk neutralkan radikal bebas ..untuk fight against free radical. All people like to have everything for free but
not with free radical. Why? Kerana radikal bebas ni makes your cell unstable..cell integrity not strong.. ...later on cell damage…then, mudah diserang sel kanser dll. Bukan setakat kanser, tetapi u all mesti sedar yang setiap penyakit dlm badan adalah kesan buruk dari free radicals. Dari mana free radical ni dtg? -Asap rokok, Asap kenderaan, Sun exposure, Inadequate rest & sleep, Unhealthy food (processed food, flavoured food..etc), Stress…stress…stress.. Antioxidant apa yg perlu saya ambil & dr mana nak dapatkannnya? Ada banyak jenis di pasaran :-Vitamin ,C,E,CoenzymeQ10. Brand apa tu terpulang. Tapi hati2..ada yang tiruan. Yang mana tiruan..saya tak dapat nak tolong.. Saya cuma percaya dengan Nutrilite. Saya dah kenal ramai doktor yang makan Nutrilite.. ..mereka kekal sihat & awet muda tanpa rosak buah pinggang atau hati, dll. Saya pun ada pengalaman tersendiri : Saya berumur 29 & mmg org kata saya awet muda. Mgkin kerana bdn saya kecik. Sebelum makan supplement Nutrilite, biological age saya 24. Sekarang saya makan Nutrilie & biological age saya turun ke 18 tahun. Ini menandakan sel2 badan saya dah di’repair’. Husband saya pula umo 30 thn.. ..b4 makan supplement ni, bio age dia 50 thn. Tapi, lepas makan sebulan..terus turun 36 tahun. Hebat kan! Kami cuba..kami sihat! Anda bagaimana? Dr. Shikin : drshikin@outlook.com

Monday, May 14, 2012

at clinic..

From left: Me and Dr. Rahmah.
 Sempat berposing menceriakan keadaan yg sentiasa sibuk di klinik.

 

Thursday, May 10, 2012

Anda nak kurus tak??

Saya ada terbaca dari beberapa blog yang meminta nasihat bagaimana untuk kurus.


Tidak kurang juga yang memberi pandangan peribadi memandangkan mereka telah Berjaya menguruskan badan. Hampir semua tips yang diberikan relevan untuk dipraktikkan. Di sini, saya juga berhasrat untuk membantu mereka yg mahu kurus. Mmg ada certain nasihat yg akan overlap tp ada juga tips baru ye.

Serba sedikit ttg diri saya..
Nama : Nurashikin Zainal Abidin
Umur: 29 tahun (tapi ramai yg menyangka 24 tahun)
Status: Berkahwin dan mempunyai 2 cahayamata.
Suami : Kapt. Enche Mohd Salmi (org Klate)
Anak2 :-

• Enche Adam Hadif 2 ½ tahun

• Enche Adam Haziq 9 bulan

Berat: 40kg
Tinggi : 153cm
BMI : 17 kg/m2

Nak tahu rahsianya? ….Saya harap cerita saya ini membantu anda..

1. Actually, saya pon xsempat nak exercise…tp, bukan bermakna saya jenis yang suka lepak/ rehat jer..saya suka praktikkan berjalan kesana kemari…then, mesti jln laju…jgn asyik nak lenggang kangkong atau lenggang mcm gi pasar malam…mcm mana berat badan tu nak turun! Even ketika bekerja dalam klinik , time takde patient, saya tetap berjalan dari hujung dinding sini ke hujung sebelah sana..menjengah ke sana sini. Banyak kerja saya suka wat sendiri even itu kerja nurse asalkan saya ada aktiviti. Errmm…anda patut sibukkan diri..jgn malas2 kalau nak kurus. Cth: saya akan turun-naik tangga klinik utk ke ofis di tingkat atas utk fotostat (sepatutnya kerja staf), saya berlari/jalan laju ke farmasi jika ada hal nak jumpa Pegawai Farmasi (walhal kat setiap bilik doktor mmg ada phone), dahulu semasa bekerja kat hospital (HTJS)..8 tingkat..saya boleh turun naik tangga..tak guna lif (ramai sangat org guna lif..jadi take time utk tunggu..so why nak waste time kan?). Kalau pergi pasaraya alone..saya tak parking dekat2..saya akan jalan kaki (kecuali kalau bawak anak…tp saya ni mmg slalu kluar sorg2 beli brg dapur during lunch time..pampers anak..susu anak..slalu mmg saya yg uruskan n dlm pasaraya pon saya xsuka lenggang kangkung..)

2. Jangan suka nak mengunyah ..Avoid habit ni! Jgn suka makan junk food mcm kacang2, keropok, chocolates, biscuits, bun etc. Plaster mulut tu. Kalau nak sgt, change to fruits mcm epal, orange. Empty your fridge or cabinet or dining table.


3. Minimumkan pengambilan karbohidrat, high calorie food, sugary food or beverages. Whatever jenis mee adalah carbohydrate, roti pon sama..so, jgn igt x makan nasi tp ambil koew tiaw tu berbaloi untuk kurus. 3 jenis makanan di atas jika diambil berlebihan ..tp aktiviti fizikal is not enough to burn them…maka semua akan deposit as lemak (termendak) di perut, pinggul, punggung, peha,dll. Utk nasi, hanya makan suku pinggan sahaja ..bukan sepinggan atau membukit. Makan waktu lunch..Kalau nk dinner, eat before 7pm. .(saya makan nasi sehari sekali jer..kalau xmakan nasi..sy makan spaghetti or mee). Jgn suka makan nasi lemak/ masak lomak (means yg guna santan)..mmg cepat lah naik – naik berat, paras gula dalam darah, paras kolesterol, tekanan darah. Teruk betul!!


4. Maksimumkan pengambilan serat iaitu sayuran & buah2an.

Separuh pinggan mesti dari sayuran pelbagai warna (5 warna – putih, oren, merah, purple,hijau).
Ini termasuklah ulam-ulaman. Serat yg byk akan buat you kenyang for a longer duration..also good for your bowel…xdela dapat kanser usus ker..piles ke..dah tua2 nanti xdelah asik sembelit pulak. Makan oat pon bagus..boleh turunkan paras kolesterol juga. Lagi satu…makan cukup sayur boleh prevent chronic disease like Diabetes mellitus, Hypertension & Heart Disease.


5. Jgn suka tidur siang.

Saya mmg sangat2 jarang tidur siang waktu weekend. Masa tulah nak melayan anak setelah 5 hari asik kerja..kerja..kerja! Then, byk kerja rumah juga..mmg saya xkan duduk saja dlm rumah..ada je kerja saya buat. Mata ni melilau jerk kesana/sini cari kerja. Saya pon jarang lepak tgk tv..buang masa jer..Drama bersirilah..nonsense.. Anak2 pon ligat mcm saya..Baru jer nak duduk..dah jerit..mama! Tak cukup kerja dlm rumah, saya menyapu luar rumah..saya basuh kereta..vacuum kereta..

6. Supplement pon penting.

Memandangkan saya seorang Doktor & Businesswoman Pemakanan Kesihatan & Kesejahteraan..mmg banyak yg saya tau ttg supplemen yg baik utk membantu menguruskan badan. Jadi, boleh email saya untuk temujanji tentang rundingcara pengambilan supplemen yg sesuai. Saya berada di sekitar Seremban- Nilai-Port Dickson – K.Lumpur – Putrajaya. Preferable during weekend. Kalau nak weekdays, belah malam..sy blh adjust time saya. Lain org, lain supplemen yg diperlukan.


I believe there are lots more that I need to share..but time is the limit.

Semoga berjumpa di lain waktu..


Saya juga nak teach 10 minutes exercise that can be done indoor. Mudah jer..

Wednesday, May 9, 2012

Penyatuan Dua Hati..

Seronok bila tengok gambar kawen sendiri..Kahwin bawah pedang. Suami mase tu Officer kat Wardieburn Camp Setapak. Actually, kami nikah pada 29Dec 2007. Masa tu aku masih Houseman..baru 2nd posting kat Medical (HTJS). Bersandingnya sgt lambat..Aug 2008. Gara2 kesibukan sebagai Houseman lh smpai jd camni. Honeymoon pon ntah ke mana.
 Masa hari bersanding takde sape yg doa tolak hujan..alamatnya..pelamin anganku musnahlah. Pelamin pulak x dok bawah khemah / bwh bumbung (ehem..ni idea ayah aku..). Mak andam pulak xbawak payung pengantin..terpaksalah pakai je mana2 payung yg ada..different colours plak tu.
Walau apepon..kami tetap bersanding dgn selamba & bersahaja. Saat nilah yg aku paling xsuka. Aku xsuka dok depan org & jadi perhatian. Kalau ikut hati..mmg nk dok seminit jer kt atas pelamin tu..tp apa plk org kate kan..

Saat potong kek..dugaan sekali lagi..kerana kek 2 tingkat yg ditempah xsempat diambil. Sibuk punya pasal sampai lupa..Bila teringat, kedai dh tutup..toke kedai dh gi KL plak. mmg dah nasib kne potong kek King's kegemaranku. ..(aku x minat secret recipe). Mujurlah ada adik2 yg non-stop tolong aku. Ringan jgk bebanku.

Ehem2..gambar ni ..phm2 sendiri. mesti censor..Bahaya utk mereka yg belom bernikah..hik3.

Saturday, April 28, 2012

Penawar duka

video

Dare to dream big!



Bestnyer rumah ni - tapi kene ada 5 org maid ni...


Porsche - harga RM6++k

Bukan cintakan dunia..tapi klau dapat ,apa salahnya..hehe..
Setakat jadi Doktor, jangan harap nak dapat sume ni..

Electric Multifunction Pressure Cooker.

• Pilihan tekanan tinggi & rendah. • Pelbagai fungsi – slow cook, kukus, tumis, warm.
• Cook delay – timer up to 8 hours.

1.Seronok betul memasak guna periuk ni…saya just campurkan semua bahan – set time – tinggalkan – dah siap.

2.Memasak jadi mudah bagi orang yang tak pandai masak mcm saya ni – semua main lebur je dalam periuk pon suami kata sedap. Rasa kekal sama mcm masak guna periuk biasa.

3.Juga sangat memudahkan bagi ibu2 bekerja/ working mother – sangat cepat.
4.Sangat berguna jika ada kunjungan mengejut ke rumah, semasa kenduri2 kecil di rumah, bulan puasa (tak larat nak masak lama2 kat dapur), & musim2 perayaan.
5.Sangat menguntungkan bagi para peniaga - Cth: kalau jual nasi lemak tu..takde part yg bergerak langsung..boleh jual semua.
6. Jangan risau nasi akan terkeras atau terlembik... semuanya akan masak sama rata. (sebelum saya dapat food poisoning sebab pergi makan kenduri yg tak berapa masak..)

Any types of nasi – 7minit jer (xkira banyak mana).
Rendang daging – 20minit dh empuk.
Pulut- 5minit jer.

Menarik kan pressure cooker saya? Ini adalah Panel pilihan memasak dengan paparan digital. Periuk ni sangat selamat - takkan ada insiden meletup.

Macam2 yang saya dah masak menggunakan periuk ni – nasi lemak/tomato/briani gam/ayam, pulut, pelbagai jenis lauk ,cth: kari, rendang, masak lomak cilia pi dll.
Lid/ Penutup yang mempunyai pressure release di atasnya.
Periuk boleh ditanggalkan.

8L non-stick pot.
Even saya masak 1 pot nasi (utk 1 org makan) tak melekat.

Dr. Shikin – n.azalea@yahoo.com

Adakah air yang anda minum berkualiti?


Yang hangat – ISU KUALITI AIR!

Langkah yang diambil – menggunakan sistem rawatan air ( Terdapat dalam pelbagai jenis & jenama)

Cara menilai – menilai sesebuah sistem melalui rasa, bau & kejernihan air terawat adalah cara perbandingan yang paling kurang berkesan dan tidak boleh dipercayai. Cuba lihat betul2:

• Osmosis songsang/ Reverse osmosis :

-menyingkirkan MINERAL BERFAEDAH.
-proses yang perlahan.
-membazir air.
-tidak dianggap sebagai penghalang bacteria & virus yang berkesan.
-lama-kelamaan membrane yang nipis boleh menjadi rosak & prestasi boleh menurun.
-mungkin tidak menyingkirkan beberapa SEBATIAN ORGANIK dengan berat molekul rendah.

• Karbon berbutir yang diaktifkan :
-karbon yang tidak dimampat sehingga padat ->membentuk laluan yang membenarkan bahan cemar dari air melaluinya.
-tidak mengurangkan sebatian bukan organic, bacteria atau virus.

• Air ion beralkali :
-tiada kajian klinikal terkawal utk membuktikan keberkesanan air beralkali terhadap manusia.
-tidak boleh mengurangkan BAHAN CEMAR ORGANIK & BUKAN ORGANIK.
-tidak boleh mengurangkan rasa & bau klorin secara berkesan.


• eSpring :
-KOS AWAL YANG LEBIH TINGGI BERBANDING ALTERNATIF LAIN.   Walaubagaimanapun, jangka hayat yg panjan & kos penyenggaraan yang rendah mengurangkan KESELURUHAN KOS AIR TERAWAT.

sistem perawat air Espring di dapur rumah sewa ku.


Teknologi cip pintar - akan adentify & signal when is the appropriate time to install/replace the inside filter (even i sendiri boleh ganti - very user friendly)

kepala paip - 3 laras - ada 'shower' a.k.a 'air hujan' best basuh pinggan guna 'mode' ni.

Warna biru - means air selamat diminum.
Warna merah - dah kene tukar filter.
Gambar atas - menunjukkan warna biru pada titisan air di cawan - indicating air yg saya tadah tu mengalir setelah melalui kawasan UV Light (means 99.99% microorganism had been killed)




*eSpring – The World’s largest-selling brand of Kitchen Water Treatment Systems.
Dr. Shikin - n.azalea@yahoo.com

What exactly constitutes Healthy Diet?


Healthy diet -> Good Health.

Please remember these keywords : Balance, Variety & Moderation.

• BALANCE – makan mengikut bilangan hidangan makanan yang diperlukan bagi setiap kumpulan makanan setiap hari.

• VARIETY – makan makanan yang berlainan jenis dalam setiap kumpulan makanan. Cth: Makan pelbagai jenis buah dan bukan hanya epal sahaja, since no single food provides all nutrients.

• MODERATION – boleh makan pelbagai makanan, tapi jangan sampai terlebih. Bukannya sesuatu makanan itu baik atau tidak baik, tetapi yang penting adalah diet itu baik atau tidak. All types of food can fit in a healthy diet if you eat everything in moderation.

*EVERYONE NEEDS ABOUT 45 DIFFERENT NUTRIENTS TO STAY HEALTHY.

Faedah diet sihat:
• Can maintain a healthy body weight.
• Reduce risk of developing diet-related diseases (Cth: Sakit jantung & kanser)

Salah tanggapan tentang diet sihat:
• 69.3% of people think that their diets are already healthy (Cotugna et al,1992)
• 71% of people agree with the statement “I do not need to make changes to the food I eat, it is already healthy enough” (Kearny et al, 1997)

Nutrition for life


Pakar2 kesihatan bersetuju setiap orang berkemungkinan besar tidak mendapat semua nutrien yang asas daripada makanan seharian mereka.

Mengapa ? Kerana most of us tak makan makanan yg seimbang.

Bagaimana mengatasi? Pakar mengesyorkan setiap orang mengambil supplemen dietari.

Mahukan bukti klinikal? “A recent study suggest that most people do not consume an OPTIMAL AMOUNT of all vitamins by diet alone. Therefore, it has been concluded that it would be prudent for most adults to use a multivitamin to reduce the risk of CHRONIC DISEASES.”

Apa maksudnya? Setiap orang perlu ambil sekurang-kurangnya multivitamin utk elak dari mendapat penyakit kronik. Kerana penyakit2 kronik seperti Diabetes, hipertensi, Sakit jantung memang sekali kena terpaksa hidup bergantung ubat.

Pilihan di tangan anda.

Lebih baik mencegah dari mengubati.

Wednesday, April 25, 2012

Adequate rest

What is the optimal amount of sleep to get?
Between 7-8 hour of sleep a night.

Chronic sleep deprivation can lead to/ associated with:
- decreased leptin levels & elevated ghrelin levels -> increased appetite.
- increase risk of obesity.
- chronic increased inflammation.
- shorter life span.

Sleep also influences many aspects of our lives:
-how well we think.
-sugar meabolism.
-immune function.
-biochemical reactions.

Petikan dr buku Dr. Duke
Nasihat saya: Sebenarnya ramai yg tak faham kenapa mereka sering demam, selsema, sakit atau lemah badan...even ramai doktor pon xfaham hal ini. Bila patient datang ke klinik, doktor akan check dan beri ubat. Even seseorang tu batuk atau selsema sehingga 3 mggu pon n after ruled out other causes seperti TB, jangkitan kuman dll..ramai masih x sedar sebab mereka batuk adalah kerana imuniti mereka yg rendah. Mengapa imuniti mereka rendah? Kerana x cukup vitamin, mineral & fitonutrien yg diperolehi dari diet seharian & minum air yg tercemar, udara yg tercemar, tak cukup rehat. Memang sukar nak kawal aspek udara tercemar. Tp, dr segi diet..mmg SEMUA ORANG PERLU AMBIL SUPLEMENT MULTIVITAMIN, MULTIMINERAL & PHYTONUTRIENTS.

Saturday, April 21, 2012

Sakit Lutut (Osteoarthritis)

Beberapa org makcik yang dah makan Nutrilite berterima kasih pada kami kerana alhamdulillah sakit lutut mereka greatly improved. Mereka dh boleh solat dengan lebih selesa.
Saya sendiri pon makan untuk elak cartilage erosion & maintain 'minyak lutut' (synovial joint fluid) biarpun masih muda ..

Sesetengah pesakit hanya perlu 1 jenis 'supplemen lutut' sahaja.
Namun ada yang perlu combination - depends..yg penting I kene examine them 1st.
www.nutrilite.com/

Health Watch

No More Available! 
Feel free to invite my team to your Kem Kesihatan for FREE Omron Karada Scan check-up and enjoy FREE CONSULTATION for essential vitamins/minerals that your body requires.
**At the moment we have 5 Omron Karada Scan.

Can check for :
  • weight
  • BMI
  • body fat %
  • visceral fat %
  • subcutaneous fat
  • skeletal muscle %
  • BMR
  • Biological age


Libido ?

Masalah isteri2 yang sudah kurang nafsu/ keinginan seksual terhadap suami?
Tak mungkin terjadi lagi...
Saya telah membantu beberapa orang kenalan rapat - alhamdulillah masalah mereka sudah selesai.
Bagaimana dengan anda?
                            

Resdung/ Asma/Eczema/ Allergy?

Saya sendiri ada masalah di atas - tapi sekarang alhamdulillah dah okay lepas makan Nutrilite.
Amalkan makan supplemen ni tanpa kompromi.
Sebarang soalan mengenai produk, kol saya : Dr. Shikin 012-9279296
(Free consultation).
www.nutrilite.com/

Rambut gugur?

Tak perlu ke salun atau Yun Nam Hair Care.
Ada cara yang lebih mudah & boleh diamalkan sendiri di rumah.
Harga berpatutan - lebih kurang menelan belanja RM300 sahaja. 
Tak sampai beribu2 ringgit.
I sendiri dah amalkan - mujarab - di samping menguatkan rambut, kuku juga kuat (dah x brittle), kulit lebih sihat.

Sila wassap untuk soalan tentang produk:
  Dr. Shikin 017-3841198 



Ah Long datang cari kat rumah!

2 orang Singh datang rumah mak aku semalam (Seremban) - maklum cari aku & husband.
Btau husband (Army Officer) aku pinjam duit RM5000 & juga jamin budak (lelaki ) pada 2009 (budak tu pinjam RM1000, tapi plus interest dah jadi dekat RM2000). Siap tau dulu aku keje mane..skrg keje mane..balik keje kol brape. Tp, kitorg xde rumah time tu - so dia tggl biz card pd mak.

Hari ni aku balik rumah - terkejut beruk - terus kol Ah Long tu - dia kata husband aku dah byr RM5K - tp nk setel bab Penjamin.

Aku kol husband - husband mmg kate budak die pinjam dr Singh tu tp dh lama setel - then, husband aku tak de jadi Penjamin pon.

Kol Singh tu balik tp xdapat - So, kol office die lak - Lain cerita lak aku dapat - Dia ckp husband aku jamin pompuan yg pinjam RM4 ribu lebih - aku mtk nama & alamat.

Aku balik Port Dickson - ajak asben gi cari rumah pompuan & budak dia kat Sua Betong. Rupenyer pompuan yg dimaksudkan adalah wife budak dia.

Kol Singh balik - aku tanye nape tuduh asben aku jadi Penjamin? - Singh kata asben aku ade sign dokumen - aku kate asben aku ada kat sebelah ni better u cakap ngan die - asben aku sound die - memandai je reka cerita - manede die sign

Dalam rumah budak die:
Budak die ngaku pinjam RM1000 tp dh lame bayar RM1800 (campur interest) - Dah lame setel. Tak sangka Singh tu cari die balik & libatkan kitorg dlm hal ni. Then, wife die xde pon pinjam duit.
Aku kol Singh balik - loudspeaker - bagi dia ckp ngan budak tu - kali ni dia mintak RM4000 - tp budak tu kata mane boleh - dia hanya akan bayar another RM1000 tp dengan syarat tak kacau asben aku (merangkap Officer die). Singh tu terus setuju.
Aku soh kol polis xmau.

PESANAN : JANGAN SENANG2 PINJAM CETI/ AH LONG WALAUPUN DIA TUNJUK DOKUMEN KONON2 PERNIAGAAN BERLESEN. TAK GUNA SUME TU. MCM NILAH JADINYA. BILA KOL SINGH1 DIA REKA CERITA LAIN & BILA KOL SINGH2 LAEN PULAK DIA PUTAR BELIT. NASIB BAIK AKU & SUAMI BERTEGAS BARU DIA TAK BERANI NAK UGUT KITORANG. BAHAYA BETUL - PINJAM RM1K TP MINTAK RM1800 & LEPAS 2 TAHUN MTK LAGI RM4K - MELAMPAU - BAIK PINJAM KAT BANK.

Life is full of commitments.

Life is full of commitments..
And most people will get stressed, fed-up, bored, involved in criminal - when they found out the difficulties they faced in order to fulfill the commitments.
It's hard to be optimistic when your brain keep thinking n thinking but never found answer or solutions.
But how?
We will never find a way if we continue running away from our problems.

Actually, it's all in your MINDSET..

Each of us have to be a GOOD SERVANT TOWARDS ALLAH (FOR MUSLIM)
...sure He will show you the way.
He'll show you the light.
And it's you who have to pick-up the signals/ Hidayah/ Nuur/opportunity
...or else it will go away.
Always pray coz He always listen ..It's just the matter of time.
Hidup memang penuh dengan ujian..
Marilah kita ikhlas dalam beramal untuk bekalan kita di akhirat.. (Beramal bukan terbatas pada Ibadat Khusus, tetapi juga Ibadat Umum kita seharian .Cth: Bekerja menyara keluarga)

Yang sedap itu racun, Yang pahit itu penawar

'Sedap' here refers to food.. while 'pahit' refers to ubat-ubatan atau supplement.
Do you all agree?

McDonald sedap..so goes to KFC, Kenny Rogers, Domino's, Big Apple.. You just name them.. A lot kan? Semua sedap kan? Ade ke yang tak sedap? Yang sedap ni lah yang beri you all high cholesterol + high sugar (high calorie diet) + high blood pressure. Tak bagus kan? Bukan lah kene restrict habis. But take in moderation. Rasulullah s.a.w pon ajar kita supaya WASATIAH (Bersederhana) kan? Then, make sure you do physical workout.. Burn semula whatever yg dah dimakan. Kalau tak..semua tu akan deposit/ termendak sebagai lemak dlm badan you (Yang paling mudah dilihat ialah di bahagian perut). That's why when you visit clinic, kita akan ukur WHR (waist-to-hip ratio) atau ULP (Ukur lilit pinggang).

WHR tak normal jika :
>80cm bagi average woman.
>90cm bagi average man.

okay, let us look on the other side..

Ubat +/or supplement.
Berapa ramai yang suka ambil ni? Tak ramai kan?
Believe it or not - I TOOK MORE THAN 10 MEDICINES PER DAY (TABLETS+CAPSULES+SOFTGELS). Saya tiada diabetes mahupun darah tinggi & sakit jantung. Tapi saya percaya..PREVENTION IS BETTER THAN CURE...
 MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MENGUBATI...

However, make sure supplement that you take is organic. Don't simply buy at pharmacy if you don't know the source..or unsure from where it come from. Most are synthetic.. Ada juga yang berbahaya. Ask from medical practitioner (itupun kalau mereka tau..)
www.nutrilite.com/
As for me.. I am 99.99% confident of what i am taking. Saya telah merujuk pada yang PAKAR ,yg dh makan supplemen ni lebih dari 20 & 30 tahun.
www.nutrilite.com/

www.nutrilite.com/

Penyakit 3 serangkai.

Semakin hari, klinik NCD kami dibanjiri dengan lebih ramai pesakit - Pesakit Diabes Mellitus, Hypertension & Heart Disease. Dulu, kebanyakkan mereka adalah dari golongan tua. Tetapi zaman dah berubah...kerana dh ramai orang lingkungan umur 20-an menghidap penyakit tersebut.

The cause is none other than bad lifestyle practice:
- Makanan manis, masin, byk perisa atau pewarna tambahan, fastfood, tinggi karbohidrat kompleks, tinggi kandungan lemak,kurang serat (dari sayuran & buah).
- Minuman bergas, byk caffein, manis, minuman keras.
- Merokok ( Perokok pasif pula menjadi mangsa keadaan..Then, makin ramai perempuan yg smoking).
- Malas melakukan aktiviti fizikal /senaman (each has different meaning).
- Overweight & Obesity.

Semua ini mengambil masa beberapa tahun sebelum anda didiagnos. Jadi, jangan ingat hari ni makan/minum manis anda dah dapat diabetes. Perlu diketahui juga, pada masa anda didiagnos, tidak mustahil anda telah mendapat beberapa komplikasi seperti Diabetic Retinopathy (rabun,dll), Diabetic Nephropathy (masalah buah pinggang), & Diabetic Neuropathy (kebas2, sakit2 urat, dll). Ramai yg x ambil pusing perkara ni coz belum terkena pada batang hidung sendiri. Tapi..once dh kene baru nak regret..that is useless coz u cannot reverse whatever damage that had taken place inside your body. But, whatever it is anda tetap perlu mendengar nasihat para doktor kerana penyakit2 sebegini sememangnya boleh di kawal. It's not the end of your life.

Pesanan saya for those yang masih sihat : From now onwards..change before it's too late.
                                        ..change for a better life later on.
                         Even if not for yourself.. Think of your beloved one!






Tampak sihat & cantik.

Ramai orang mahu kelihatan cantik..tetapi tidak ramai yang memikirkan tentang menjadi sihat. Sebenarnya, anda boleh mendapat kedua-duanya. Tetapi bagaimana?
1. Pemakanan yang seimbang.
2. Bersenam.
3. Elak dari aktiviti tidak sihat, cth: Smoking, Alcohol consumption, Inadequate sleep, dll.
4. Supplementation.
5. Pemilihan produk penjagaan kulit dari sumber alam.

Bukan mudah nak lakukan semua di atas, kan?
Tetapi percayalah, dengan bimbingan  yang betul..anda pasti boleh melakukannya.