Monday, September 29, 2014

Dilema pesakti TB & ahli keluarga.

     Korang tau tak yang pesakit TB ni kind of 'traumatized' once dorang dapat tau yang dorang disahkan berpenyakit TB. Meh aku bagi contoh senang korang nak faham situasi dorang.

Case 1:
Seorang makcik umo 50 tahun. Bekerja di pejabat Sekolah Tamil. Dia disahkan mendapat jangkitan kuman TB ni tak lama selepas dia balik menunaikan haji. Dia pun memulakan rawatan TB sehinggalah pada satu hari setelah 4 bulan...datang si IK (Inspektorat Kesihatan) berjumpa Guru Besar sekolah tersebut & memberitau beliau adalah pesakit TB. Maka, semua contact perlu menjalani ujian saringan TB. Can you just imagine the misery that she has to face after all this while that she manage to hide her illness.
* Kita dah teach her the precaution that she has to take to avoid the TB germs from being spread & memang she did it.

Case 2:
Seorang makcik umo 60+ datang untuk PTB contact screening. Pesakit ialah suaminya ~ baru didiagnose 2 minggu. Kat rumah mmg pkcik ni batuk teruk tak berenti. He wears face mask at home tapi tetap kene hati-hati sebab ni bukan protection 100%.

Makcik R: Doktor,  macam manalah makcik nak elakkan dari dijangkiti TB ni sebab selama lebih 30tahun berumahtangga ni doktor taulah macam mana kehidupan suami isteri kan?
─╣Aku: [mengangguk tanda faham].
- Hidup sebagai suami isteri..duduk serumah, tido sebilik, bermanja-manja, makan semeja, tengok tv sesofa. Semua orang pun buat macam tu kan? So memang senang sangat TB nak berjangkit sebab jangkitan adalah melalui droplet. Refer tajuk ni ~ Pulmonary tuberculosis.

Makcik R: Doktor, kalau makcik duduk jauh-jauh dari dia, tentu dia ingat makcik taknak jaga dia lepas dia dah dapat penyakit ni. Apa makcik nak buat, doktor?
Aku: Saya tau memang susah makcik nak elakkan jangkitan penyakit TB ni. 1 cara yang saya boleh cadangkan ialah, makcik pun sama-sama pakai topeng muka tu. Insyaallah. Kira macam double protection juga lah.

Makcik R: Makcik cuba, doktor. Kalau waktu tidur macamane, doktor? Suami makcik nak kene pakai face mask tu ke? Aku: Ermmm.. Susah pulak kalau nak nafas, kan? Tapi, kalau pakcik kerap batuk masa tidur better pakai.

Makcik R: Macamane pulak kalau air liur pakcik meleleh pada sarung bantal & cadar, doktor?
Aku: Mungkin kena lebih kerap basuh kain tu.

Take home message :
# Guys, theoretically kena faham yang PTB (TB paru-paru) ni tak berjangkit kalau droplet dari salur pernafasan pesakit tak masuk ke salur pernafasan kita (samada melalui hidung atau mulut). Tapi, secara peribadinya memang aku sendiri risau kalau ada ahli keluarga aku yang terkena TB ni. Bukan apa, aku boleh amalkan precaution tapi dorang macamana boleh ke nak pakai face mask most of the time, bla..bla..bla..

Abe volunteer vacuum rumah.

Ahad, 28/9/14.
Tempat Hari Sukan - Padang Awam Taman Desa Rhu.

    Huh..penat betul baru balik dari Hari Sukan Sekolah Tahunan Abe ~ meliputi sekolah-sekolah PASTI seluruh Daerah Seremban. Seperti biasa, aku kalau duduk kat rumah memang macam most housewife lain - nonstop buat kerja. Aku ni kuat mengemas. Memang aku pantang kalau nmpk mainan, buku-buku & baju-baju anak aku bersepah sana-sini. Pinggan-mangkuk dorang pun banyak atas meja..atas lantai. Makan nugget ayam or sosej seketoi pun nak cari mangkuk sorang satu xD.
     Okey, tadi memang aku rasa macam pening-pening (belum pitam lagi). So, aku pun ingat nak landing atas carpet jap. "Mama penatlah. Jangan kacau mama nak rest jap ye." Tapi, tak lama lepas tu aku nampak ada biji-biji gabus putih kat mulut Iri. Aku dah mula nak marah sebab aku dah tau adalah yang bukak Big Bean besar tu. Bila aku toleh...tu diaaaa....penuh atas lantai.
Nampak tak biji-biji halus gabus tu?
Erkk..gabus ke nama dia?
Benda tu kan ringan...asik terbang merata alam.
"Yang lebih tu mama vacuum lah, Abe."
* Abe bertungkus-lumus vacuum rumah.
* Tukang kacau si baju merah beberapa kali OFF suis vacuum
(cubaan menggagalkan kerja pembersihan. Haha..)
* Si pesalah, berbaju biru duduk di kejauhan
lepas kena marah dengan mama.
"Boleh abe vacuum, mama?" "Ermmm..boleh. Meh mama ajar dulu macam ni caranya." [Boleh sesangatlah, Abe. Tengkiu...I labyu.]

Related topics: Dah boleh diharap.

Sunday, September 28, 2014

Burn.

     Baru ni sorang guy umo awal 20-an melecur seluruh tangan kanan akibat minyak panas untuk goreng pisang tiba-tiba meletup. Dia ni penjual pisang goreng. Masa dia jumpa aku memang dah sapu SSD cream. Aku nak tanye lelebih mechanism of injury tak dapat sebab dia tengah mengerang kesakitan. Dah nampak blister (gelembung air) besar timbul. Injury ni kita panggil 'burn'.
     Nak tau sikit pasal burn tak? Best kalau tau lebih sikit kan?

Kategori burn
(ikut kedalaman kulit yang terbakar):

1. Superficial /First degree burns
- libatkan permukaan dasar kulit je.
- blister takde (kalau ada blister, kira dah second-degree burn)

2. Partial-thickness /second-degree burn.
- libatkan permukaan kulit yang lebih dalam + timbul blister.

3. Full-thickness /third-degree burn
- libatkan semua lapisan kulit.

4. Fourth-degree burn
- sehingga libatkan tissue bawah kulit, otot & tulang. Paling teruk!

     Selain kedalaman kulit, berapa luas kawasan kulit yang terbakar pun kene tau ye. Imej bawah ni menggambarkan "Rules of 9".
     "Rules of 9" digunakan untuk assess peratus kawasan kulit (TBSA ~ total body surface area) yang terbakar (burn) bagi orang dewasa. Kalau kanak-kanak lain pulak formulanya (sebab ratio kawasan kepala+leher kanak-kanak jika dibandingkan dengan kawasan anggota tangan+kaki adalah lebih besar berbanding orang dewasa).

Kenapa nak kene tau kedalaman kulit yang terlibat & kawasan kulit yang terbakar ni?
- Sebab management dia berbeza. 
#Minor burns - boleh manage kat rumah (lepas amek ubat kat klinik).
#Moderate burns - Slalunya managed di hospital.
#Major burns - managed by a burn center (perlukan rawatan yang lebih lama)
Kawasan terbakar menurut "Rules of 9" merupakan
salah satu kriteria untuk mengklasifikasikan burn tu samada:
Minor/Moderate/Major.
     Pening ke? Harap x. Lama tau aku ambik masa nak simplify entry ni. Aku up entry ni sebab aku rase tajuk burn ni pun penting untuk share.

Google Analytics.

     Aku terbaca tentang Google Analytics ni kat blog Azhafizah ~ Overview audience blog Sihatimerahjambu. Rasa cam best. So, aku pun try lah. Nak jugak tengok kategori audience aku kan. So, bawah ni results nye. Nak tengok tak?
Korang perasan tak ada something wrong kat sini? Ape maksud aku? I realized that all my results sejibik cam Azhafizah. Ermmm..tak caye? Aku buat betul dah.
Cuba tengok kat atas belah kanan -
kan nama aku.
Ermmm...ada sape lain dah try ni?
Kalau dah try t share dengan aku ea.

Saturday, September 27, 2014

Ni bukan buasir... tapi UVP.

Baru ni ada sorang makcik umo 63 mengadu ada something keluar dari bahagian bawah tempat sulit dia. Dia memang sangat malu nak tunjuk. Orang dulu2 memang terkenal dengan sifat malunya, betul tak?

Makcik N: Dr, makcik memang dah lama ada buasir. Tapi selalunya buasir tu keluar kat belakang..dari tempat buang air besar makcik. Tapi, kali ni buasir tu keluar kat depan pulak.

Aku: (Erkkk..dalam hati je). Ermm..makcik, macam tu bukan buasir. Dah berapa lama makcik menghidap masalah ni? Biar saya check dulu ye.
* Aku dah dapat agak tu UVP sebab itu common diagnosis bagi elderly woman yang mengadu something keluar dari bawah.

Makcik N: Dah 3 bulan. Tapi, makcik memang fikir banyak kali bila nak check ni. Makcik malu. Kalau nak check penyakit lain makcik x kisah.

Aku: Maaf ye, makcik. Saya faham perasaan makcik tu. Biar saya check kejap je.

Lepas check, confirm UVP.
Korang tau ke apa UVP tu? 
Means Uterovaginal prolapse a.k.a 'rahim jatuh'.
Ni gambar rahim yang jatuh jika dilihat dari sisi.
Ada 4 stages - Stage 4 yang paling teruk
(dah nak terkeluar habis..) 
Macamana rahim boleh jatuh?
Senang cakap, sebab ligament yang pegang rahim tu dah longgar & x kuat. Selalunya keadaan ni akan dialami bila dah berumur (Usually umur 40 ke atas).

Apa sebab jadi macam tu?
Selalunya sebab 'difficult birth' & 'multiple birth'. Cth: Susah sangat nak melahirkan anak sampai kene push lama-lama ataupun terlalu banyak kali pregnant so ligament tu dah tak kuat sangat... asik nak 'hold' rahim ibu mengandung.
Dalam keadaan biasa, rahim ni kecik je.
Cuba tengok saiz rahim yang membesar
mengikut tempoh kehamilan.
Take home message :
Penting buat yang tak tau. Please baca ni ye.
     Kan orang tua-tua pesan masa pantang jangan angkat barang berat-berat. Tau tak apa significant nya? Okey, kalau boleh janganlah angkat baby or barang-barang dalam keadaan berdiri masa dalam pantang ni. Sebab ni akan meningkatkan tekanan dalam perut yang seterusnya akan menekan pada rahim korang. Maka, lagilah longgar jadinya. Masa ni patutnya adalah tempoh berehat dari tugas berat. Please bagi masa kat bahagian peranakan korang nak pulih sepenuhnya. Memang masa muda ni korang tak rasa pape. Rasa badan kuat je, boleh buat itu ini. Trust me, if u don't follow my advise most probably u will get this problem bila tua nanti. A lot of woman has this. Why you want to get this too?
     Kalau dapat ni memang azab. Boleh sampai luka-luka (ye lah, organ tu kan patut dok dalam badan, ni dah terkeluar) ,sampai sakit pinggang yang amat, & ada yang sampai tak dapat control urin/ najis. Can u just imagine this? Image sebenar korang Google sendiri ea. Takmo letak sebab takut ada yang fikir serong.

Bookmark mudahkan blogwalking.

     Hai korang, aku tau ramai yang selalu bookmark any webpage yang korang tak sempat nak baca kan? Aku slalu jugak wat camtu. Tapi, aku taktahu mana tersimpannya semua page yang aku bookmark tu. MIA camtu je.
     So, alkisahnya barulah aku nak meraba-raba mencari kat Play Store apps yang sesuai. So, end up aku install apps macam yang aku bintang kan tu.
Antara apps untuk bookmark:
Bookmark sort & backup pro
Bookmark folder
Bookmarks widget (dolphin)
Live bookmarks
Bookmark widget (infolife)

     Bagi aku, bookmark yang aku guna ni memang best. Tapi, aku x reti nak story mory dia punya best. Sapa yang ada guna apps yang best jugak, bolehlah share kat sini.
Tata..titi..tutu..

Paparazzi.

Ni rupenye kerja anak mama, si Abe. Owhhh...suruh mama buat susu, tapi dia candid gambar mama dalam diam.
* Budak kecik ni kalau korang nak tau, banyak tuahnye. Salah 1 cth - nak minum susu kene ikut botol yang dia pilih, kalau tak merungut x renti. Ek eleh..nak minum susu ke nak makan botol? Hahaha..
Sessi membuat susu Abe sejurus lepas balik dari kerja.
 Please spot the difference between these 2 pics. Hehe..saje melawak.

Friday, September 26, 2014

Promosi Aidiladha @ Pearl Haya.

Sape peminat hijab Pearl Haya?
Sini....aku cepat je nak inform korang promosi ni. Kalau nak, biar cepat. Sebab biasanya macam 'pisang goreng panas' (makcik aku lah kate. Aku x penah pi pun).
Ni info yang aku terima dari message pihak PH:
Promosi Aidiladha 
Tempat: Semua cawangan Pearl Haya Galeri.
Tarikh: 26-28 Sept 2014. 
Masa: 10am - 9pm.

Kata-kata semangat.

     Di entri yang lain, aku pernah cakap yang hidup aku penuh dengan kata2.*Tapi, tak hengat pulak entri mana satu. Then, baru ni aku terbaca pulak entri Arz Moha yang ni ~
Kata-kata semangat.
So, comes out lah this entry.
Sorry, Arz sama pulak tajuk.
Orang yang berjaya..
bukanlah orang yang tidak pernah jatuh.
Tetapi, 
Orang yang bangun setiap kali ia jatuh.

Inilah kata2 yang selalu aku pegang masa belajar dulu. Kata-kata yang buat aku kuat semangat semula lepas aku puas nangis (ehhh...aku nangis ke?)

Aku 'hypos'.

     Dah 2-3 minggu kot aku breakfast dengan 1 keping sandwich. Tiap hari macam tu. Lunch ikut mood, kengkadang aku x makan. Kalau aku makan pun memang nasi 1/2 polisterine je.
     So, rini pun aku beli sandwich kat kantin klinik cam biasa. Dah beli, aku masukkan dalam beg. Sampai kat bilik, Dr. Maslina, kawan aku ajak makan kuih apam ayu yang dia buat. Dia ni memang rajin masak. Sedap2 pulak tu. Setiap minggu at least skali mesti dia jamu kitorang makan. Sebab x sempat, aku pun makan sebiji je kuih & terus start tengok patient. Lunch time aku x makan nasi. Aku makan sunkist yang Dr. Maslina bawak je. Lepas tu, jamah sikit jeruk yang Dr. Masitah bawak. Aku x minat sangat jeruk or benda masam.
     Lepas sejam aku terus loya & pening. Rasa banyak sangat angin dalam badan aku. Tak renti burp (macam baby lah pulak). Tangan pun dah ketar. Napelah jadi macam ni? Slalu tu aku x makan lunch ok je. Disebabkan x larat, aku rest lama sikit. Meaning aku dah hypoglycemic.. Maybe bacaan reflo aku dah turun sampai 3 masa tu.
     Dalam kol 3.30pm aku dah ok sket. So, aku decide nak start tengok patient balik. Aku buka beg nak ambik pen. Dan....jeng...jeng...jeng...tau apa aku nampak?



Cuba teka...

Itulah jawapan kenapa aku hypos.

Thursday, September 25, 2014

Kerja sebagai ibadah.

     Well korang.. Aku dah tua2 ni memang dah tak sama macam dulu. Korang jangan terkejut kalau aku cakap dulu aku slalu je being sarcastic dengan patient & provoke patient (I mean yang banyak songel). Tapi, sekarang tak macam dulu. Well, people keep changing rite? And alhamdulillah perubahan aku tu ke arah kebaikan. Alhamdulillah, setiap kali aku datang keje, aku niatkan keje aku tu Allah terima sebagai ibadah. If not, alangkah sia-sianya setiap hari yang aku lalui. Pergi kerja-balik kerja-pergi kerja-balik kerja.... Habuk tarak. Apa aku nak bawak sebagai bekal kat 'sana' nanti. Ibadah khusus dah pulak ciput. So, aku kene ambil berat ibadah umum macam ni.
     Kalau dulu, mostly everyday aku terfikir - macamanalah keadaan patient aku hari ni? Mesti ada  yang problematic (means banyak songeh), teruklah aku. Negative kan? End up..memang akan slalu ada je problem. Tapi sekarang, everytime aku datang kerja aku akan fikir macam ni - Everything is going to be alrite. Takkan ada masalah yang tak sepatutnya timbul. And Insyaallah aku akan membantu merawat patient dengan baik. Nampak tak the difference? End result - alhamdulillah memang everything goes smoothly throughout the day (in most of my days). Aku slalu fikir, kalau kita niat baik..Allah akan tolong, especially dalam memudahkan segala urusan kita & memberi lapang dada kat kita.
     Kadang2 tu datang juga dugaan. Contoh - Sorang pakcik ni nama SK, baru didiagnose TB. Disebabkan bulan ni aku in-charge TB so aku slalulah kene tengokkan pakcik SK ni. Ermmm...dipendekkan cerita, dia ni sangatlah cerewet & demanding. Dia x mo ikut arahan pihak kesihatan, tapi slalu nak kita dengar cakap dia. Dia slalu mengadu macam-macam yang dia tak puas hati kat aku (regarding everything). Aku dengar je & cuba nasihat dia. Setiap kali jumpa dia akan cakap perkara sama, so aku pun akan bagi jawapan yang sama. Kalau aku marah, mesti naik complaint. Aku pun bukannye nak marah. Cuma aku risau, setiap kali dia jumpa aku, dia akan ambil masa yang terlalu lama menyebabkan rawatan patient kat luar delay. So, hanya ada 2 colleague aku lagi yang terpaksa rushing tengok patient lain. And hari ni, dia bagi aku 'ceramah' - nak jadi doktor ni kene memahami, dll. Dan dia maksudkan aku ni memahami (I don't have other choice than trying to understand him, isn't it?). Siap keluarkan falsafah. Aku teruskan mendengar dengan teliti. Aku tau..pakcik ni sebenarnya mengalami mild depression. That's why dia berkelakuan macam tu. Aku hanya doakan yang terbaik, moga dia cepat sembuh & takde apa-apa komplikasi dari rawatan or penyakit TB tu. Insyaallah. Kalau kita dah niat kerja tu sebagai ibadah, memang kita otomatik bersifat positif. Semoga sabar tu sentiasa mengiringi. Kita bantu ringankan beban orang lain, Insyaallah Allah akan bantu kita juga suatu saat kita alami susah nanti.

Double payment sebab page loading.

     Semalam aku happy sangat sebab 2 barang yang aku order online dah dihantar oleh encik poslaju - dari Nile.com.my & Vitamart (Lelong.com) Tapi, harini... Aikkk...kenapa dapat benda yang sama - dari Vitamart? Tak mungkin diorang salah send. Terus aku check online banking aku. Rupanya memang aku bayar item sama 2 kali. 1 guna debit card, & 1 lagi guna credit card. Bila aku recall balik, baru aku teringat, aku memang click payment banyak kali kat page Lelong.com. Punyelah susah nak bayar masa tu. Asik 'hang' je. Tiap kali aku click memang lama sangat loading. But, dia appear as 'unsuccessful payment' on screen. At last, sekali je yang dapat 'successful payment'. Then, kene check email untuk confirm order & transaction, etc. So, xde problem. Masa tu wifi aku memang xde problem. Full bar. No blinking.
     Lepas dah puas hati, aku shopping kat Nile pulak. Dah lama x shopping online sebenarnye. That's why macam gian semacam je aku ni. Alhamdulillah skali click je payment kat Nile terus successful.
     So, apa dah jadi sebenarnye? Rini, aku memang dah gelabah. 1 barang tu RM119 (x masuk postage). So, aku try bukak Gmail semula. Baru aku perasan, aku terima 2 order no. Arghhh....tensionnn..Aku terus call Lelong.com tanya samada aku boleh return barang & minta refund duit aku? Jawapannye - CANNOT! Habis duit aku...HANGUS!! BURN!!

Dah sampai ~ nile.com.my

     Dah lama aku plan nak shopping samada kat Nile atau Zalora sebab ramai yang review tentang barang yang dorang beli kat sana. Katanya, kualiti barang same as shown & mentioned. Lagi yang best kat Nile ialah every stuff dia murah-murah. * Dah banyak kali aku singgah sini & banyak stuff yang aku berkenan. Senang kata ~ geram. Ermmm..rasa nak grab semua.
Ni lah webpage Nile.com.my
Nampak best kan?
Category barang:-
Fashion - woman/man
Books
Beauty care
Electronics
Creative lifestyle
Sports
Child care
Mobile accessories
     Kali ni aku nekad nak beli...
Aku order - Ahad, 21/9/14 (7pm)
Bayaran - bank transfer.
Belian RM100 ke atas - postage FOC.
Ni mode of payment yang acceptable &
Mode of delivery. 
You have successfully submitted your payment notification.
Bla...bla..bla...
Please click here to view your order. 
Check customer info tu tau..jangan salah add pulak.
Check list products yang korang beli jugak tau
* Barang yang not available pun akan masuk list
tau, tapi akan diletak tanda ni ->***
Ni progress order aku.
Tracking code given..
Bestnya...
23/9/14 (2 days later),
Barang aku dah sampai :) Cuba teka apa aku beli? Paling penting nak cakap, service Nile mmg ohsemlah & barang yang dapat sume good condition. Thanks Nile:)

Wednesday, September 24, 2014

Pain score.

     Biasanya skala kesakitan akan digunakan kalau patient mengadu sakit ~ untuk kes yang serius. Kalau just datang mengadu sakit sebab ada bisul, tak perlu guna pun (depends on cases).
     Bagi orang dewasa senang je nak rate intensity of pain depa. Just ask pesakit pilih antara skala 1-10. Paling tak sakit gunakan 1, while paling sakit gunakan 10.
     Tapi, budak kecik lain sikit sebab depa tak faham camna nak rate. So, boleh guna gambar smiley kat bawah ni:-
Wong-Baker FACES pain rating scale.
Gambar smiley:-
0 (gambar senyum) -> no hurt/ no pain.
10 (gambar nangis) -> hurts/ worst pain.

Nak berjaya... ingat Allah.

"When there is a will, 
There is a way."

"Di mana ada kemahuan, 
Di situ ada jalan."

Dalam Islam :-
Usaha ->Doa -> Tawakkal. 

"Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum, sehingga mereka mengubah nasib mereka sendiri. "

P/S: Percayalah yang setiap kejayaan itu memerlukan usaha yang gigih & pengorbanan dalam apa jua aspek. Memang bukan senang nak jadi senang. Betul tak? Apa yang kamu baru nak lalui tu sebenarnye telah dilalui oleh mereka yang berjaya sebelum kamu. So, don't get stressed up. Just continue usaha & memohon keredhaanNya because at the end Allah jua yang akan menentukan kamu berjaya atau tidak regardless of anything. 

Tuesday, September 23, 2014

Sakit urat - Jenis 'Peripheral nerve disease'.

     Semalam Allah nak duga aku - dapat 2 kes yang complicated. Kes apa? Sakit saraf yang 'spesifik'. Tak sama macam sakit-sakit satu badan or lenguh-lenguh tu tau.
-> Cth 1:budak ni (umo 19 tahun) - lemah separuh badan since tahun lepas (tapi ni bukan stroke @ angin ahmar). Punyelah lama aku assess dia sebab dah lama gile tak dapat kes macam ni. Last skali masa houseman 7 tahun lepas kot. After assess aku nak refer dia ke Orthopedic.
-> Cth 2: Lady ni umo 40-an - lemah & kebas kat ibu jari tangan (thumb) sampai tak boleh nak pegang kunci kereta, tak boleh nak pegang suratkhabar dsb. Akak ni selalu letak tangan tergantung kat kerusi (bahagian ketiak tertekan kat kerusi). Most possible urat yang injured adalah 'Radial nerve'. Akak ni alami Neurapraxia. Refer tajuk ni ~ Neurapraxia, Axonotmesis, Neurotmesis.
Terpaksa buka  Oxford handbook yang dah lama
'mendiami' rak buku ni.
(ni kat rumah, nak refresh balik all the details.) 
Ni semua adalah kawasan saraf pada kulit
yang nak kene assess
* Bahagian hadapan badan.
* Bahagian belakang badan.

Oral candidiasis.

     Dah 2 minggu Iri ada putih-putih kat lidah tu tapi tak sempat & lupa je nak ambilkan medication untuk dia. Itulah hakikat kami kat klinik ni, selalu je lupa rawat ahli keluarga sendiri. Alhamdulillah semalam sempat ambik.
     Putih-putih kat lidah tu adalah jangkitan kulat ~> Oral candidiasis. Ia akan nampak tebal & tak boleh keluar kalau kita kikis pun. Ia tak sama dengan sisa susu yang melekat kat mulut tau.
Ubat untuk Oral Candidiasis dari klinik aku
-  Tystatin oral suspension.
Tystatin tu brand dia.
Yang penting, kandungan ubat tu mesti
ada Nystatin.
 Setiap 1 ml = 100,000 units Nystatin.
Recommended dosage berapa?
Infant (umo setahun) - 0.5-1 ml.
Children & adults - 1-6 ml.
* Titis setiap 6 jam (4x sehari) selepas makan.
* Tahan selama mana yang boleh kat lidah sebelum telan.
* Kalau nampak dah hilang, tetap teruskan guna
untuk tempoh 48 jam
     In fact, korang still kene teruskan sapu krim anti-kulat pada mana-mana jangkitan kulat kat kulit walaupun dah hilang. At least,  teruskan sapu ubat for 5 days. Kalau tak, nanti jangkitan tu akan naik balik. 

Monday, September 22, 2014

Bahagia ku rasa.

     Sabtu seawal 8pg aku dah kena attend kursus (dekat je pun). Pukul 2ptg habis. Aku sebenarnye tak sabar nak tggu encik asben balik. Macam dah lama sangat tak jumpa. Padahal selasa ritu baru gi jalan2 ~ Jalan-jalan cari makan. Ingatnye nak bawak anak-anak jalan2 makan angin luar negeri (bukan luar negara ye:). Rupenye asben nak kene balik awal ke kem (Ahad pagi). Nak kene bertolak semula ke Trolak, Perak. Die kene uruskan latihan pegawai yang akan naik Leftenan-Kapten (jangan tanye lelebih, aku x brape faham kerja army ni eventhough dah banyak kali aku mintak asben explain). 
    Disebabkan masa yang terlalu singkat, kitorang lepak jelah umah mak cam biasa. Nak balik rumah pun entah knape aku tak larat sangat. Lama jugak aku tido lepas balik kursus tu - dalam 2jam kot (aku mana biasa tido siang.. Sebulan sekali ade lah kott).
     Dok rumah takde buat aktiviti pape. Tapi, aku rasa seronok sangat. Jarang asben aku layan anak-anak sebab selalu dia lebih tido - penat busy kat kem ada je keje katanye. Petang tu dia mandikan 3 budak tecik ni. Mama tolong pakaikan baju je. Terasa ringan sikit kerja mama. Bagi yang takde pengalaman mesti fikir apelah sangat nak mandikan budak, kan? HUhu...kalau nak rasa mencabar, meh try mandikan 3 hero yang sangat lasak ni. Dengan air 'banjir' sampai ke luar, 'air pancut' ke ceiling,  buih sabun sebesen & penuh kat lantai, air paip/sink/shower sume bukak sehabis boleh, aktiviti membasuh jamban tanpa diminta, dsb...hahaha..memang best.
     Usai Maghrib, Abe mintak papa ajar baca buku skolah alif,ba,ta dia. Mama dok tepi tengokkan si adik-adik yang selalu jadi tukang kacau. Abe dok atas riba papa. Sejuk hati mama tengok. Selalu dia dok atas mama je.
     Pagi Ahad, aku dengar riuh-rendah suara anak aku kat luar. Rupenye perati papa basuhkan kete mama. Kete mama tu memang sebulan skali baru basuh. Sebab x sempat nak bawak pi 'laundry'. Balik keje dah penat. Weekend pulak masa untuk buat semua kerja rumah yang di'qada'. Ermmm...
     Malamnya, papa tido dalam hutan bertemankan unggas-unggas. Kat rumah, entah kenapa Iri asik sebut pa-pa x renti (baru seminggu pandai sebut few words). Rindu agaknya. Semoga Allah beri kekuatan kepada kami anak-beranak.
Kapt Enche Mohd Salmi.
Posted via Blogaway

Taat pada Allah.

" Boleh jadi kamu benci terhadap sesuatu
sedangkan,
ia lebih baik bagimu..."
 
     Pernah/ biasa dengar ayat ni kan? Tapi, pernah alami tak situasi di mana kita terpaksa membuat pilihan tapi kita buntu nak pilih yang mana satu ? ATAU kita bukan nak buat pilihan pun tapi tiba-tiba kita terjebak dalam suatu keadaan yang buat kita resah, gelisah, serba tak tentu ...kenapalah kita terpaksa hadapi semua tu? Mungkin sekarang tak terfikir ...
     Jom kita muhasabah diri (especially yang tengah menaip ni) - recall balik apa tindakan kita dalam situasi-situasi macam yang aku sebutkan kat atas ...apa tindakan kita? - merungut, marah-marah, menyalahkan takdir, dsb ? Adakah kita berbalik menadah tangan memohon ampun & berdoa pada Allah atau kita just ikut hawa nafsu kita ? And after that, apa natijah /kesan yang kita dapat dari pilihan kita tu?
 
# Am I making this complicated? Ooopppsss...sorry :)
 


Sunday, September 21, 2014

Cybersale ~ Malaysia's biggest online sale.

Aku tau ramai yang suka online shopping kan. So, apa lagi...scroll down tengok apa aku jumpa? Semestinye kene share dengan korang ni. 
4,500 merchants from 250 E-marketplace
offering more than 225,000 online deals
with up to 90% discounts & attractive prizes ti be won.
Antara contoh merchants.
Lagi contoh.
There's a lot more.
Happy browsing :)

Power bank Pineng.

Dok mencari power bank ni lama dah. Tapi, aku ni jenis malas survey. Bagai pucuk dicita, ulam mendatang - terbaca entri ni ~ Jualan murah sampai bersih powerbank (bukannye search). Terus tanya, memang available. Alhamdulillah dah selamat buat payment. Insyaallah Shark pos Isnin - on request (aku mintak dia pos alamat klinik sebab alamat rumah mak abang posmen slalu tak jumpa).
Aku pilih yang ni 2.
10,000 mAh - RM65.
Kenapa tak pilih yang 20,000 mAh je terus - RM120 je.
Well,  I got my own reason.
(Kadang2 reason aku tu tak masuk akal pun.
So, better korang takyah tau. Hehe..)
Initially nak beli yang transformers ni.
Nampak lambang transformers tu cam cantik kan?
Tapi, x jadi sebab macam a bit thicker than yg atas tun
    Colleague kata brand Pineng ni bagus. Aku taktau memula tu. Ingat brand cikai je. Dah tau apa lagi... 

Perjalanan Blog Bersama Nur as.


Klik banner untuk join. 
Komen tentang blog nur as:
Saya tak pandai nak komen lah. Kemas tu mmg kemas kalau nak compare dengan blog saya memang sarat. And yang best tu sebab laju je - tak loading. 

6 hak muslim.

     Dalam tak sedar, banyak perkara yang kita abaikan saban hari. Sedangkan kalau kita beringat & kita praktikkan apa yang kita tau ni, tentu sekali banyak ganjaran dari Allah kat kita. Walaubagaimanapun, penting kita tau bukan semata-mata ganjaran yang kita patut kejar, tapi lebih kepada keredhaan Allah.
     Harap dapat baca tulisan kat bawah ni.

Cinta sempurna.

Sekadar perkongsian bersama...

" Jangan pernah mengharap cinta sempurna sesama manusia
kerana segala yang sempurna hanya dari ALLAH."
Kata-kata ni lahir dari hati aku sendiri..
Lahir setelah aku belajar apa makna redha serta syukur..
Setelah aku mengalah pada keadaan ..
Aku tau aku ni manusia yang sentiasa mahukan keadilan,
meaning kalau aku dah buat yang terbaik tapi kalau orang bagi sh*t..
aku akan marah, geram, dsb ..
tapi,
sekarang aku dah tolak semua perasaan tu ke tepi.
Aku jadi penat bila fikirkan semua tu.
Dan aku rasa semua tu hanya buang masa.
Banyak yang aku fikir sebelum ni ...
Aku bukan fikirkan pasal diri aku ..
Tapi,
ermmmm...hanya Allah yang tau apa dalam hati ni.
Banyak kemungkinan buruk yang aku takutkan
tapi
aku tau aku tiada daya . .
It's better if I can do my best & biarlah Allah tentukan segalanya.
 

Saturday, September 20, 2014

Kalau dah jodoh - UKE.

     Nama Ustaz Kazim Elias ni memang tak asing lagi di kalangan rakyat Malaysia berbilang kaum umumnya & Umat Islam khususnya. Nama jolokan (nama glamour) beliau adalah UKE. Aku memang minat betul (minat gile) ngan UKE ni. Rase nak pergi je program ceramah beliau weekend ni. Tapi, fikir 2 kali sebab jauh jugak kalau nak drive ke Port Dickson malam-malam kan. Bukanlah tak pernah drive memalam dari PD ke Seremban. Tapi, tu dah terpaksa sebab kerja malam (extended hours). Bukan apa, aku ni kan perempuan. Kalau jadi apa-apa tengah highway nanti susah pulak kan. Tapi, still aku akan fikirkan ni.
Jemputan Program Ceramah Agama.
 
Penceramah : YBhg Ustaz Mohammad Kazim B Elias Al-Hafiz.
 
Pada
Tarikh: 21/9/2014 (Ahad)
Masa: 8.45 mlm
Tempat: Padang Kawad PUSASDA
 
Tetamu Kehormat
YB Dato' Seri Utama Tan Sri Dr Hj Mohd Isa B Dato' Hj Abdul Samad

Pertunjukan TATTOO Tentera Darat 2014.

     Siapa ada plan nak pi Port Dickson weekend depan? Kalau datang tu, jangan pulak lepaskan peluang tonton pertunjukan ni ye. Pssttt..orang yang cakap ni pun tak pernah pi lagi. Teringin nak pegi tapi belum ade peluang. Kalau umur panjang insyaallah.
Tarikh :
26 & 27 Sept 2014
(Jumaat & Sabtu)
Masa : 8.00 malam
Tempat :
Padang Kawad PUSASDA
(Bandar Tentera Darat),
Port Dickson, NS.

Kurangkan garam.

     Siapa taktau yang pengambilan garam berlebihan boleh sebabkan Penyakit Darah Tinggi (Hipertensi)? Kene tahu tau because this is basic. One more, kalau makan daging merah (daging lembu/ kambing/ kerbau dsb) confirm patient yang memang dah known case hypertension ni rasa pening & bila check confirm bacaan tekanan darah 'melambung-lambung'.

     Berapa kuantiti garam yang kita perlukan sehari?
Pengambilan garam perlu dihadkan kepada 2400mg sehari.
* Nama lain garam ialah :
- Sodium, ATAU
- Natrium.
(Cuba tengok ni pada label kandungan makanan. Ada tulis sana kan?)
Garam ni memang ada dalam kebanyakkan makanan yang diproses macam kat bawah ni. So, beware tau ...
Tau tak yang ni ?
1 sudu makan kicap cair = 1250mg sodium.
1 sudu makan sos tiram = 750mg sodium.
1 sudu makan sos tomato = 150g sodium.
** So, kalau makan sos kat KFC tu biarlah berpada-pada ye :)
     Apa kebaikan kalau kita hadkan pengambilan garam ni?Okey, ini adalah benefits yang kita dapat selepas 4 minggu :;
Tekanan darah (BP) turun sebanyak 5mmHg.
Risiko stroke menurun sebanyak 20%.
Risiko sakit jantung menurun sebanyak 18%.

Sajian sayur & buah yang diperlukan sehari.

     Kita makan sayur & buah setiap hari. Tapi, kita taktau samada kuantiti sayur & buah tu cukup atau tak, kan? Ok, meh tengok guidelines ni.
Berapakah sajian yang diperlukan?
5-10 Sajian sehari.
Apakah pulak yang dikatakan 1 sajian sayur atau buah tu?
Apakah 1 sajian sayur?
1 sajian sayur bersamaan :-
- 3 sudu makan
ATAU
- 1 senduk.
Apakah 1 sajian buah?
1 sajian buah bersamaan :-
- 1 biji buah sebesar penumbuk
ATAU
- potongan buah ikut ukuran sudu besar
(panjang & lebar buah sama dengan panjang & lebar sudu).
Macamana nak capai 5 - 10 sajian sehari?
Okey, rujuk gambar Pinggan Sihat kat bawah ni sebagai contoh...
Dalam 1 pinggan :-
1 sajian buah & 2 sajian sayur-sayuran.
Jadi, kalau ambil bilangan sajian yang sama untuk :-
lunch & dinner,
maka dah dapat 6 sajian sayur & buah untuk 1 hari.
Muka kepenatan lepas balik dari kursus bersama dietitian.
Pehhh ...penat konon.