Saturday, April 28, 2012

Penawar duka

video

Dare to dream big!



Bestnyer rumah ni - tapi kene ada 5 org maid ni...


Porsche - harga RM6++k

Bukan cintakan dunia..tapi klau dapat ,apa salahnya..hehe..
Setakat jadi Doktor, jangan harap nak dapat sume ni..

Electric Multifunction Pressure Cooker.

• Pilihan tekanan tinggi & rendah. • Pelbagai fungsi – slow cook, kukus, tumis, warm.
• Cook delay – timer up to 8 hours.

1.Seronok betul memasak guna periuk ni…saya just campurkan semua bahan – set time – tinggalkan – dah siap.

2.Memasak jadi mudah bagi orang yang tak pandai masak mcm saya ni – semua main lebur je dalam periuk pon suami kata sedap. Rasa kekal sama mcm masak guna periuk biasa.

3.Juga sangat memudahkan bagi ibu2 bekerja/ working mother – sangat cepat.
4.Sangat berguna jika ada kunjungan mengejut ke rumah, semasa kenduri2 kecil di rumah, bulan puasa (tak larat nak masak lama2 kat dapur), & musim2 perayaan.
5.Sangat menguntungkan bagi para peniaga - Cth: kalau jual nasi lemak tu..takde part yg bergerak langsung..boleh jual semua.
6. Jangan risau nasi akan terkeras atau terlembik... semuanya akan masak sama rata. (sebelum saya dapat food poisoning sebab pergi makan kenduri yg tak berapa masak..)

Any types of nasi – 7minit jer (xkira banyak mana).
Rendang daging – 20minit dh empuk.
Pulut- 5minit jer.

Menarik kan pressure cooker saya? Ini adalah Panel pilihan memasak dengan paparan digital. Periuk ni sangat selamat - takkan ada insiden meletup.

Macam2 yang saya dah masak menggunakan periuk ni – nasi lemak/tomato/briani gam/ayam, pulut, pelbagai jenis lauk ,cth: kari, rendang, masak lomak cilia pi dll.
Lid/ Penutup yang mempunyai pressure release di atasnya.
Periuk boleh ditanggalkan.

8L non-stick pot.
Even saya masak 1 pot nasi (utk 1 org makan) tak melekat.

Dr. Shikin – n.azalea@yahoo.com

Adakah air yang anda minum berkualiti?


Yang hangat – ISU KUALITI AIR!

Langkah yang diambil – menggunakan sistem rawatan air ( Terdapat dalam pelbagai jenis & jenama)

Cara menilai – menilai sesebuah sistem melalui rasa, bau & kejernihan air terawat adalah cara perbandingan yang paling kurang berkesan dan tidak boleh dipercayai. Cuba lihat betul2:

• Osmosis songsang/ Reverse osmosis :

-menyingkirkan MINERAL BERFAEDAH.
-proses yang perlahan.
-membazir air.
-tidak dianggap sebagai penghalang bacteria & virus yang berkesan.
-lama-kelamaan membrane yang nipis boleh menjadi rosak & prestasi boleh menurun.
-mungkin tidak menyingkirkan beberapa SEBATIAN ORGANIK dengan berat molekul rendah.

• Karbon berbutir yang diaktifkan :
-karbon yang tidak dimampat sehingga padat ->membentuk laluan yang membenarkan bahan cemar dari air melaluinya.
-tidak mengurangkan sebatian bukan organic, bacteria atau virus.

• Air ion beralkali :
-tiada kajian klinikal terkawal utk membuktikan keberkesanan air beralkali terhadap manusia.
-tidak boleh mengurangkan BAHAN CEMAR ORGANIK & BUKAN ORGANIK.
-tidak boleh mengurangkan rasa & bau klorin secara berkesan.


• eSpring :
-KOS AWAL YANG LEBIH TINGGI BERBANDING ALTERNATIF LAIN.   Walaubagaimanapun, jangka hayat yg panjan & kos penyenggaraan yang rendah mengurangkan KESELURUHAN KOS AIR TERAWAT.

sistem perawat air Espring di dapur rumah sewa ku.


Teknologi cip pintar - akan adentify & signal when is the appropriate time to install/replace the inside filter (even i sendiri boleh ganti - very user friendly)

kepala paip - 3 laras - ada 'shower' a.k.a 'air hujan' best basuh pinggan guna 'mode' ni.

Warna biru - means air selamat diminum.
Warna merah - dah kene tukar filter.
Gambar atas - menunjukkan warna biru pada titisan air di cawan - indicating air yg saya tadah tu mengalir setelah melalui kawasan UV Light (means 99.99% microorganism had been killed)




*eSpring – The World’s largest-selling brand of Kitchen Water Treatment Systems.
Dr. Shikin - n.azalea@yahoo.com

What exactly constitutes Healthy Diet?


Healthy diet -> Good Health.

Please remember these keywords : Balance, Variety & Moderation.

• BALANCE – makan mengikut bilangan hidangan makanan yang diperlukan bagi setiap kumpulan makanan setiap hari.

• VARIETY – makan makanan yang berlainan jenis dalam setiap kumpulan makanan. Cth: Makan pelbagai jenis buah dan bukan hanya epal sahaja, since no single food provides all nutrients.

• MODERATION – boleh makan pelbagai makanan, tapi jangan sampai terlebih. Bukannya sesuatu makanan itu baik atau tidak baik, tetapi yang penting adalah diet itu baik atau tidak. All types of food can fit in a healthy diet if you eat everything in moderation.

*EVERYONE NEEDS ABOUT 45 DIFFERENT NUTRIENTS TO STAY HEALTHY.

Faedah diet sihat:
• Can maintain a healthy body weight.
• Reduce risk of developing diet-related diseases (Cth: Sakit jantung & kanser)

Salah tanggapan tentang diet sihat:
• 69.3% of people think that their diets are already healthy (Cotugna et al,1992)
• 71% of people agree with the statement “I do not need to make changes to the food I eat, it is already healthy enough” (Kearny et al, 1997)

Nutrition for life


Pakar2 kesihatan bersetuju setiap orang berkemungkinan besar tidak mendapat semua nutrien yang asas daripada makanan seharian mereka.

Mengapa ? Kerana most of us tak makan makanan yg seimbang.

Bagaimana mengatasi? Pakar mengesyorkan setiap orang mengambil supplemen dietari.

Mahukan bukti klinikal? “A recent study suggest that most people do not consume an OPTIMAL AMOUNT of all vitamins by diet alone. Therefore, it has been concluded that it would be prudent for most adults to use a multivitamin to reduce the risk of CHRONIC DISEASES.”

Apa maksudnya? Setiap orang perlu ambil sekurang-kurangnya multivitamin utk elak dari mendapat penyakit kronik. Kerana penyakit2 kronik seperti Diabetes, hipertensi, Sakit jantung memang sekali kena terpaksa hidup bergantung ubat.

Pilihan di tangan anda.

Lebih baik mencegah dari mengubati.

Wednesday, April 25, 2012

Adequate rest

What is the optimal amount of sleep to get?
Between 7-8 hour of sleep a night.

Chronic sleep deprivation can lead to/ associated with:
- decreased leptin levels & elevated ghrelin levels -> increased appetite.
- increase risk of obesity.
- chronic increased inflammation.
- shorter life span.

Sleep also influences many aspects of our lives:
-how well we think.
-sugar meabolism.
-immune function.
-biochemical reactions.

Petikan dr buku Dr. Duke
Nasihat saya: Sebenarnya ramai yg tak faham kenapa mereka sering demam, selsema, sakit atau lemah badan...even ramai doktor pon xfaham hal ini. Bila patient datang ke klinik, doktor akan check dan beri ubat. Even seseorang tu batuk atau selsema sehingga 3 mggu pon n after ruled out other causes seperti TB, jangkitan kuman dll..ramai masih x sedar sebab mereka batuk adalah kerana imuniti mereka yg rendah. Mengapa imuniti mereka rendah? Kerana x cukup vitamin, mineral & fitonutrien yg diperolehi dari diet seharian & minum air yg tercemar, udara yg tercemar, tak cukup rehat. Memang sukar nak kawal aspek udara tercemar. Tp, dr segi diet..mmg SEMUA ORANG PERLU AMBIL SUPLEMENT MULTIVITAMIN, MULTIMINERAL & PHYTONUTRIENTS.

Saturday, April 21, 2012

Sakit Lutut (Osteoarthritis)

Beberapa org makcik yang dah makan Nutrilite berterima kasih pada kami kerana alhamdulillah sakit lutut mereka greatly improved. Mereka dh boleh solat dengan lebih selesa.
Saya sendiri pon makan untuk elak cartilage erosion & maintain 'minyak lutut' (synovial joint fluid) biarpun masih muda ..

Sesetengah pesakit hanya perlu 1 jenis 'supplemen lutut' sahaja.
Namun ada yang perlu combination - depends..yg penting I kene examine them 1st.
www.nutrilite.com/

Health Watch

No More Available! 
Feel free to invite my team to your Kem Kesihatan for FREE Omron Karada Scan check-up and enjoy FREE CONSULTATION for essential vitamins/minerals that your body requires.
**At the moment we have 5 Omron Karada Scan.

Can check for :
  • weight
  • BMI
  • body fat %
  • visceral fat %
  • subcutaneous fat
  • skeletal muscle %
  • BMR
  • Biological age


Libido ?

Masalah isteri2 yang sudah kurang nafsu/ keinginan seksual terhadap suami?
Tak mungkin terjadi lagi...
Saya telah membantu beberapa orang kenalan rapat - alhamdulillah masalah mereka sudah selesai.
Bagaimana dengan anda?
                            

Resdung/ Asma/Eczema/ Allergy?

Saya sendiri ada masalah di atas - tapi sekarang alhamdulillah dah okay lepas makan Nutrilite.
Amalkan makan supplemen ni tanpa kompromi.
Sebarang soalan mengenai produk, kol saya : Dr. Shikin 012-9279296
(Free consultation).
www.nutrilite.com/

Rambut gugur?

Tak perlu ke salun atau Yun Nam Hair Care.
Ada cara yang lebih mudah & boleh diamalkan sendiri di rumah.
Harga berpatutan - lebih kurang menelan belanja RM300 sahaja. 
Tak sampai beribu2 ringgit.
I sendiri dah amalkan - mujarab - di samping menguatkan rambut, kuku juga kuat (dah x brittle), kulit lebih sihat.

Sila wassap untuk soalan tentang produk:
  Dr. Shikin 017-3841198 



Ah Long datang cari kat rumah!

2 orang Singh datang rumah mak aku semalam (Seremban) - maklum cari aku & husband.
Btau husband (Army Officer) aku pinjam duit RM5000 & juga jamin budak (lelaki ) pada 2009 (budak tu pinjam RM1000, tapi plus interest dah jadi dekat RM2000). Siap tau dulu aku keje mane..skrg keje mane..balik keje kol brape. Tp, kitorg xde rumah time tu - so dia tggl biz card pd mak.

Hari ni aku balik rumah - terkejut beruk - terus kol Ah Long tu - dia kata husband aku dah byr RM5K - tp nk setel bab Penjamin.

Aku kol husband - husband mmg kate budak die pinjam dr Singh tu tp dh lama setel - then, husband aku tak de jadi Penjamin pon.

Kol Singh tu balik tp xdapat - So, kol office die lak - Lain cerita lak aku dapat - Dia ckp husband aku jamin pompuan yg pinjam RM4 ribu lebih - aku mtk nama & alamat.

Aku balik Port Dickson - ajak asben gi cari rumah pompuan & budak dia kat Sua Betong. Rupenyer pompuan yg dimaksudkan adalah wife budak dia.

Kol Singh balik - aku tanye nape tuduh asben aku jadi Penjamin? - Singh kata asben aku ade sign dokumen - aku kate asben aku ada kat sebelah ni better u cakap ngan die - asben aku sound die - memandai je reka cerita - manede die sign

Dalam rumah budak die:
Budak die ngaku pinjam RM1000 tp dh lame bayar RM1800 (campur interest) - Dah lame setel. Tak sangka Singh tu cari die balik & libatkan kitorg dlm hal ni. Then, wife die xde pon pinjam duit.
Aku kol Singh balik - loudspeaker - bagi dia ckp ngan budak tu - kali ni dia mintak RM4000 - tp budak tu kata mane boleh - dia hanya akan bayar another RM1000 tp dengan syarat tak kacau asben aku (merangkap Officer die). Singh tu terus setuju.
Aku soh kol polis xmau.

PESANAN : JANGAN SENANG2 PINJAM CETI/ AH LONG WALAUPUN DIA TUNJUK DOKUMEN KONON2 PERNIAGAAN BERLESEN. TAK GUNA SUME TU. MCM NILAH JADINYA. BILA KOL SINGH1 DIA REKA CERITA LAIN & BILA KOL SINGH2 LAEN PULAK DIA PUTAR BELIT. NASIB BAIK AKU & SUAMI BERTEGAS BARU DIA TAK BERANI NAK UGUT KITORANG. BAHAYA BETUL - PINJAM RM1K TP MINTAK RM1800 & LEPAS 2 TAHUN MTK LAGI RM4K - MELAMPAU - BAIK PINJAM KAT BANK.

Life is full of commitments.

Life is full of commitments..
And most people will get stressed, fed-up, bored, involved in criminal - when they found out the difficulties they faced in order to fulfill the commitments.
It's hard to be optimistic when your brain keep thinking n thinking but never found answer or solutions.
But how?
We will never find a way if we continue running away from our problems.

Actually, it's all in your MINDSET..

Each of us have to be a GOOD SERVANT TOWARDS ALLAH (FOR MUSLIM)
...sure He will show you the way.
He'll show you the light.
And it's you who have to pick-up the signals/ Hidayah/ Nuur/opportunity
...or else it will go away.
Always pray coz He always listen ..It's just the matter of time.
Hidup memang penuh dengan ujian..
Marilah kita ikhlas dalam beramal untuk bekalan kita di akhirat.. (Beramal bukan terbatas pada Ibadat Khusus, tetapi juga Ibadat Umum kita seharian .Cth: Bekerja menyara keluarga)

Yang sedap itu racun, Yang pahit itu penawar

'Sedap' here refers to food.. while 'pahit' refers to ubat-ubatan atau supplement.
Do you all agree?

McDonald sedap..so goes to KFC, Kenny Rogers, Domino's, Big Apple.. You just name them.. A lot kan? Semua sedap kan? Ade ke yang tak sedap? Yang sedap ni lah yang beri you all high cholesterol + high sugar (high calorie diet) + high blood pressure. Tak bagus kan? Bukan lah kene restrict habis. But take in moderation. Rasulullah s.a.w pon ajar kita supaya WASATIAH (Bersederhana) kan? Then, make sure you do physical workout.. Burn semula whatever yg dah dimakan. Kalau tak..semua tu akan deposit/ termendak sebagai lemak dlm badan you (Yang paling mudah dilihat ialah di bahagian perut). That's why when you visit clinic, kita akan ukur WHR (waist-to-hip ratio) atau ULP (Ukur lilit pinggang).

WHR tak normal jika :
>80cm bagi average woman.
>90cm bagi average man.

okay, let us look on the other side..

Ubat +/or supplement.
Berapa ramai yang suka ambil ni? Tak ramai kan?
Believe it or not - I TOOK MORE THAN 10 MEDICINES PER DAY (TABLETS+CAPSULES+SOFTGELS). Saya tiada diabetes mahupun darah tinggi & sakit jantung. Tapi saya percaya..PREVENTION IS BETTER THAN CURE...
 MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MENGUBATI...

However, make sure supplement that you take is organic. Don't simply buy at pharmacy if you don't know the source..or unsure from where it come from. Most are synthetic.. Ada juga yang berbahaya. Ask from medical practitioner (itupun kalau mereka tau..)
www.nutrilite.com/
As for me.. I am 99.99% confident of what i am taking. Saya telah merujuk pada yang PAKAR ,yg dh makan supplemen ni lebih dari 20 & 30 tahun.
www.nutrilite.com/

www.nutrilite.com/

Penyakit 3 serangkai.

Semakin hari, klinik NCD kami dibanjiri dengan lebih ramai pesakit - Pesakit Diabes Mellitus, Hypertension & Heart Disease. Dulu, kebanyakkan mereka adalah dari golongan tua. Tetapi zaman dah berubah...kerana dh ramai orang lingkungan umur 20-an menghidap penyakit tersebut.

The cause is none other than bad lifestyle practice:
- Makanan manis, masin, byk perisa atau pewarna tambahan, fastfood, tinggi karbohidrat kompleks, tinggi kandungan lemak,kurang serat (dari sayuran & buah).
- Minuman bergas, byk caffein, manis, minuman keras.
- Merokok ( Perokok pasif pula menjadi mangsa keadaan..Then, makin ramai perempuan yg smoking).
- Malas melakukan aktiviti fizikal /senaman (each has different meaning).
- Overweight & Obesity.

Semua ini mengambil masa beberapa tahun sebelum anda didiagnos. Jadi, jangan ingat hari ni makan/minum manis anda dah dapat diabetes. Perlu diketahui juga, pada masa anda didiagnos, tidak mustahil anda telah mendapat beberapa komplikasi seperti Diabetic Retinopathy (rabun,dll), Diabetic Nephropathy (masalah buah pinggang), & Diabetic Neuropathy (kebas2, sakit2 urat, dll). Ramai yg x ambil pusing perkara ni coz belum terkena pada batang hidung sendiri. Tapi..once dh kene baru nak regret..that is useless coz u cannot reverse whatever damage that had taken place inside your body. But, whatever it is anda tetap perlu mendengar nasihat para doktor kerana penyakit2 sebegini sememangnya boleh di kawal. It's not the end of your life.

Pesanan saya for those yang masih sihat : From now onwards..change before it's too late.
                                        ..change for a better life later on.
                         Even if not for yourself.. Think of your beloved one!






Tampak sihat & cantik.

Ramai orang mahu kelihatan cantik..tetapi tidak ramai yang memikirkan tentang menjadi sihat. Sebenarnya, anda boleh mendapat kedua-duanya. Tetapi bagaimana?
1. Pemakanan yang seimbang.
2. Bersenam.
3. Elak dari aktiviti tidak sihat, cth: Smoking, Alcohol consumption, Inadequate sleep, dll.
4. Supplementation.
5. Pemilihan produk penjagaan kulit dari sumber alam.

Bukan mudah nak lakukan semua di atas, kan?
Tetapi percayalah, dengan bimbingan  yang betul..anda pasti boleh melakukannya.